Svet 7.11.2018 13:15

David Lynch izdal ploščo ezoterične jazz skupine Thought Gang

New York, 7. novembra - Ameriški filmar David Lynch je izdal ploščo "ezoterične jazzovske skupine" Thought Gang, ki jo je s skladateljem Angelom Badalamentijem ustanovil v zgodnjih 90. letih. Njihova glasba je bila še bolj divja od njegovih filmov, poroča britanski Guardian. "Bil je velik eksperiment," se spominja Lynch in dodaja, da ne bo niti poskušal nastopati v živo.

Italija, Rim. Ameriški režiser David Lynch. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Italija, Rim.
Ameriški režiser David Lynch.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

"Bil je velik eksperiment. Vendar ne vem, kdo ga bo cenil," je Lynch dejal o bendu Thought Gang, ki po njegovem mnenju zveni "kot brezglavi piščanci na spidu". Nastal je kot stranski projekt sodelovanja z Badalamentijem pri nadaljevanki Twin Peaks - Badalamenti je sicer podpisal glasbo tudi za njegove filme Modri žamet, Resnična zgodba in Mulholland Drive.

Dvojec je prvič sodeloval pri Modrem žametu, to pa je bilo "povsem drugačno od Twin Peaksa", se spominja Lynch. Jazzovskim glasbenikom v studiu je pojasnil svojo vizijo, dokler niso "ujeli groova". Potreboval je še pevca, ponudil se je Badalamenti. "Slišal sem ga peti pred tem in sem pomislil - to bo zanj neprijetno. Vendar nisem želel užaliti njegovih čustev, zato sem pristal."

V svoji viziji je Lynch med bobni, basovsko linijo ter občasnimi godali in pihali slišal vokal v obliki napol petega hripavega glasu, ki je bil deloma Tom Waits, deloma podlež iz kakšnega stripa. "To me je navdušilo. Začel sem se tako močno smejati, da sem se počutil, kot da mi je v želodcu eksplodirala žarnica. Povzročil sem si kilo. V istem trenutku sta bila pomešana bolečina in veselje, popolno ravnovesje," se spominja Lynch.

Nadaljevali so zgolj zaradi eksperimentiranja, brez resnih glasbenih ciljev. Želel je ustvariti "daljnega sorodnika" albuma Trout Mask Replica ameriške rock zasedbe Captain Beefheart iz leta 1969, ki je po njegovem mnenju "največja avantgarda, skrajna lepota".

"Bilo je, kot da bi uglasbili mini filme, ki so obstajali zgolj v njegovi glavi," se spominja bobnar Gerry Brown, ki je igral s Steviejem Wonderjem in Diano Ross.