Slovenija 9.11.2018 9:03

V Atriju ZRC simpozij Ženske in povojne tranzicije

Ljubljana, 9. novembra - V Atriju ZRC se danes začenja dvodnevni simpozij Ženske in povojne tranzicije: Politika. Namenjen je analizi angažmaja žensk v povojni rekonstrukciji in nacionalnih konfliktih. Na njem bodo tudi ugotavljali, v kolikšni meri so ženske same promovirale agendo enakosti spolov in spodbujale mednarodno oziroma transnacionalno feministično sodelovanje.

Ljubljana. Atrij ZRC Sazu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Atrij ZRC Sazu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Devet vabljenih gostij in gostov bo v svojih predstavitvah tematsko pokrilo prehodna obdobja med in po obeh svetovnih ter jugoslovanskih vojnah. Vprašanja, na katera bodo skušali odgovoriti, bodo odstrla pogled na obdobje od prve svetovne vojne naprej in na razvoj ženskih pravic ter vlogo žensk v družbi in politiki.

Sodelovali bodo docentka na oddelku za zgodovino na univerzi na Dunaju Birgitta Bader-Zaar, Chiara Bonfiglioli, ki predava študije spola in žensk na univerzitetnem kolidžu Cork, kjer je koordinatorica interdisciplinarnega magistrskega študijskega programa Ženske študije, in Andrea Feldman, izredna profesorica zgodovine na oddelku za pedagoške študije univerze v Zagrebu ter zgodovine in diplomacije na Sarajevski šoli znanosti in tehnologije.

Med sodelujočimi so tudi izredna profesorica sodobne zgodovine na univerzi v Sheffieldu Julie V. Gottlieb, Ivan Kosnica, ki je docent na katedri za zgodovino hrvaškega prava in države Pravne fakultete v Zagrebu, ter Glenda Sluga, profesorica mednarodne zgodovine na univerzi v Sydneyju in sodelavka Avstralskega raziskovalnega sveta.

Sodelovali pa bodo še profesor moderne evropske zgodovine na univerzi Sheffield Hallam Matthew Stibbe, Elda Guerra, ki izvaja raziskovalne in izobraževalne dejavnosti v okviru mreže Inštitutov za zgodovino upora in sodobno zgodovino, ter arhivistka Mateja Jeraj iz Arhiva RS.

Kot so zapisali organizatorji, so po prvi in drugi svetovni vojni ženske v številnih državah pridobile volilno pravico. Zgodovinopisje si sicer ni enotno, v kolikšni meri so na te povojne emancipacijske trende vplivale vojne razmere. Odnosi med demokratizacijo in vzpostavljanjem miru na eni strani ter uveljavljanjem političnih in državljanskih pravic žensk na drugi strani so izjemno zapleteni in so vselej odvisni od specifičnih zgodovinskih in geopolitičnih razmer.

Kot so še zapisali, k vključevanju žensk v povojno politično življenje poleg njihovega lastnega angažmaja pomembno pripomore na novo premišljen koncept državljanstva žensk, ki ovrednoti prispevek slednjih k vojnim naporom. Dosedanje raziskave so pokazale, da so ženske v preteklosti pomembno sodelovale v procesih povojne obnove in izgradnje miru, praviloma v okviru dejavnosti nevladnih organizacij, v formalna mirovna pogajanja pa so jih politični odločevalci vključili le redko.

Simpozij je del ERC Advanced Grant projekta Eirene, katerega nosilka je Marta Verginella, financira pa ga Evropski raziskovalni svet (European Research Council - ERC).

Projekt je bil ustanovljen z namenom, da se komparativno in poglobljeno preuči vlogo, ki so jo imele ženske v državah na območju severovzhodne Jadranske regije, to je Italije, Avstrije in Jugoslavije oziroma današnje Slovenije in Hrvaške, v povojnih obdobjih, ki so usodno zaznamovala to regijo in širši svet.