Svet 11.11.2018 5:30

Mineva 90 let od rojstva magičnega realista Carlosa Fuentesa

Ciudad de Mexico, 11. novembra - Pred 90 leti se je rodil mehiški pisatelj in esejist Carlos Fuentes. Skupaj z Gabrielom Garcio Marquezom, Mariom Vargasom Lloso in Cabrero Infantejem je ustvarjal romane, ki jih uvrščamo v magični realizem. Pod njegovim peresom so nastali kratka proza in romani v eksperimentalni tehniki z vidnimi vplivi evropskega in ameriškega modernega romana.

Mehika, Ciudad de Mexico. Pokojni mehiški pisatelj in esejist Carlos Fuentes, ki je ustvarjal romane, ki jih uvrščamo v magični realizem. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Mehika, Ciudad de Mexico.
Pokojni mehiški pisatelj in esejist Carlos Fuentes, ki je ustvarjal romane, ki jih uvrščamo v magični realizem.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Carlos Fuentes se je rodil 11. novembra leta 1928 v Panami. Kot je zapisala prevajalka njegovega romana Aura Barbara J. Terseglav, je bil že od rojstva zapisan uspehu. Kot sin uglednega diplomata je imel možnost razviti vse svoje darove na najuglednejših šolah po različnih državah in ob srečanjih s kulturno-politično elito. Imel je tudi izjemen dar opazovanja in tenkočutnost za pronicanje v identiteto mehiškega človeka. Hkrati je imel dovolj poguma, da je stopil na pot samostojnega misleca ter kritično obravnaval razmere v svoji deželi.

Nekatera Fuentesova dela so mestoma sorodna novemu romanu in postmodernističnemu pisanju, toda avtor si ni nikoli želel jasnih opredelitev. Bralce je pogosto pozval, naj ga raje berejo, saj da je pisatelj, ne literarna zvrst.

Med njegovimi bolj znanimi deli je roman Smrt Artemia Cruza, z delom Terra nostra pa je ustvaril izjemno fresko bogate mehiške zgodovine in se uvrstil v sam vrh svetovne književnosti, poleg omenjenih dveh pa so se slovenski bralci z njegovo pisavo lahko seznanili s pomočjo del Stari gringo, Diana ali samotna boginja lova, Aura, Levitev ter Oba bregova.

Fuentes je prejel več uglednih literarnih nagrad, med njimi nagrado princa Asturije za književnost, ki je neke vrste španska Nobelova nagrada.

Eden najpomembnejših latinskoameriških pisateljev je zaradi odpovedi srca umrl 15. maja 2012 v Ciudad de Mexicu. Novico o njegovi smrti je na spletnem družbenem omrežju Twitter sporočil tedanji mehiški predsednik Felipe Calderon: "Globoko obžalujem smrt našega občudovanega in spoštovanega Carlosa Fuentesa, pisatelja in Mehičana. Naj počiva v miru."

Prevajalka ključnega njegovega dela Terra nostra Alenka Bole Vrabec, pa je ob Fuentesovi smrti za STA dejala, da je bil čarovnik metafore, za katerega ji je žal, da ni dočakal Nobelove nagrade. "Zame je to najbolj svetovljanski in hkrati najbolj mehiški pisatelj, kajti v Terra nostri je soočil civilizacijo starega in novega sveta, vrnil se je vse do Rima. To je fantastična freska, ki zagotovo sodi v sam vrh latinskoameriške književnosti," je poudarila.