Slovenija 11.11.2018 8:34

V Gledališču Glej premiera dokumentarnega performansa Marka Požlepa

Ljubljana, 11. novembra - V Gledališču Glej bo drevi premiera dokumentarnega performansa Tloris za revolucijo umetnika Marka Požlepa. "Pri projektu me je zanimalo, kako so na nas v otroštvu vplivale knjige in filmi o Winnetouju in kako je to vplivalo na našo prestavo o Ameriki," je za STA povedal umetnik. Prva ponovitev bo v ponedeljek, naslednji pa 7. in 8. decembra.

Projekt Tloris za revolucijo oziroma v angleščini Blueprint For Revolution je Požlep novembra lani že predstavil na razstavi v Centru in Galeriji P74 in je nastal na ameriški rezidenci, ki mu je pripadla kot dobitniku nagrade OHO. Umetnik se je s sodelavci odločil, da razstavo nadgradi v dokumentarni performance.

Kot so zapisali v Gledališču Glej, je Požlep Tloris za revolucijo prvič pravzaprav uprizoril leta 2017 v New Yorku, ko je s kanujem obkrožil tamkajšnji otok Manhattan. S tem projektom je želel raziskati koncept sprave skozi različna razumevanja svobode. S fizičnim aktom plutja je odprl vprašanja fantazije, raziskovanja, osvajanja in preživetja, pri čemer se je soočil z vseobsegajočim kapitalističnim sistemom, ki preveva otok.

Pri projektu ga je zanimalo predvsem, kako so knjige in filmi o Winnetouju vplivale na naše prestave o Ameriki. "Kako se je fikcija zlila z realnostjo in pričarala popolnoma idealizirano podobo Amerike. Kako smo živeli v socializmu in sanjali kapitalizem. Kako kot otroci nismo vedeli, da izrazi kot plemeniti divjak ali rdeči hudič odražajo kolonialistične predsodke Karla Maya," je za STA pojasnil umetnik.

Požlep skuša v performansu odkriti različne ravni svojega odnosa z zgodovino, trenutnega političnega položaja in družbene kompleksnosti otoka skozi dialog s potomci staroselskih prebivalcev Manhattna. Umetnik si bo oder delil z glasbenikom Gašperjem Pianom, ki bo z glasbo v živo doprinesel k ritmični strukturi in gradnji predstave.

Pri predstavi je kot avtor priredbe in prevajalec sodeloval Jure Novak, dramaturgijo podpisuje Diane Fourdrignier, tehnično vodstvo in oblikovanje luči pa Grega Mohorčič. Tloris za revolucijo je nastal v produkciji Gleja v koprodukciji s Contour Bienniale 9: Coltan as Cotton iz Belgije ter Higher Institute for Fine Arts (HISK) iz Genta. Ker je umeščen v projekt Glej, in English bo predstava izmenično uprizarjana v angleščini in slovenščini.