Slovenija 12.11.2018 10:01

V kinu Bežigrad začetek Tedna japonskega filma

Ljubljana, 12. novembra - V kinu Bežigrad se bo drevi s projekcijo filmom Čudovito življenje v režiji Osama Minorikawe začel Tedna japonskega filma. Do 16. novembra bo ponudil brezplačne projekcije štirih filmov - poleg nocojšnje drame še komedije, anime in grozljivke, nastale v režiji japonskih filmskih ustvarjalcev mlajše generacije.

Ljubljana. Kino gledališče Bežigrad. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana.
Kino gledališče Bežigrad.
Foto: Stanko Gruden/STA

Otvoritveni film je posnet po resnični zgodbi treh upokojenk iz odročne vasi, ki se zaradi težkih življenjskih razmer odločijo za nenavadno pot nabiranja in prodaje listja različnih dreves za garniranje tradicionalnih japonskih jedi. Skozi poslovno pot se kot neizkušene podjetnice srečujejo z mnogimi težavami, medsebojnimi konflikti ter družinsko dramo. Kljub vsem oviram pa gre za zgodbo o uspehu in srčno pripoved o iskanju novih načinov za življenje in delo, so zapisali v Kinu Bežigrad.

V torek bo na vrsti projekcija komedije Družina preživetja, ki jo je režiral Shinobu Yaguchi. Film pripoveduje zgodbo o tipični, povprečni družini iz Tokia, ki se znajde sredi električne apokalipse. V krizi se odločijo, da zapustijo metropolo ter začnejo novo življenje na podeželju. Zgodba je polna zabavnih preobratov in pripetljajev, v njej gledalec opazuje čustveno popotovanje ter razgibano družinsko dinamiko, ki temelji na povezanosti in pomembnosti družinskih odnosov.

V četrtek bo projekcija animiranega filma V času EVE, ki je nastal po istoimenski šestdelni animirani seriji iz leta 2008. Srednješolca Rikuo in Masaki gledalca z zgodbo popeljeta v ne tako oddaljeno prihodnost, kjer človeštvu služijo androidi, ki pa so na las podobni ljudem. Velja vsesplošna etična zapoved, da je ljudi ter androide prepovedano obravnavati enakopravno. Ko radovedna mladostnika odkrijeta kavarno Time of EVE, v kateri kršijo zapovedi etičnega odbora, pričneta drugače gledati na androide. Primorana sta se soočiti s starimi ranami izdaje ter sprejeti težke odločitve, ki vplivajo na odnos z njunima družinama ter prijatelji. Kot so zapisali organizatorji Tedna japonskega filma, gre za zgodbo o družini, prijateljstvu ter soočanju z družbenimi normami. Režijo podpisuje Yasuhiro Yoshiura.

Teden japonskega filma bo 16. novembra sklenila projekcija grozljivke Kompleks režiserja Hidea Nakate. Slednji desetletje po tem, ko je gledalce nazadnje popeljal v žanr japonske grozljivke, tokrat predstavlja zgodbo študentke Asuko, ki ob nenadni smrti soseda začne raziskovati nenavadne dogodke v kompleksu, kjer živi. S podporo čistilca in desetletnika se upira temu, da tudi sama postane naslednja žrtev.

Drevišnja projekcija bo ob 19. uri, ostale tri bodo ob 17. uri. Obiskovalci si lahko brezplačne vstopnice zagotovijo na blagajni Kina Bežigrad ali uredijo rezervacijo na spletni strani kina.

Kino Bežigrad Teden japonskega filma v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Ljubljani letos organizira že četrto leto zapored.