Svet 13.11.2018 5:00

Goran Vojnović s Figo v Gradcu

Gradec, 13. novembra - V Štajerski deželni knjižnici v Gradcu bo danes gostoval Goran Vojnović z romanom Figa. Zvezdnik sodobne slovenske literature, kot so ga označili, bo slovenski roman lanskega leta predstavil na literarnem večeru, ki sta ga pripravili Slovenska čitalnica Gradec in založba Beletrina, so sporočili iz Pavlove hiše v Gradcu.

Ljubljana. Pisatelj in režiser Goran Vojnović. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj in režiser Goran Vojnović.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Vojnović je za Figo lani dobil Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman in si z njim prislužil tretjega kresnika. Dobil ga je že leta 2009 za romaneskni prvenec Čefurji raus!, za katerega je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada, po njem pa so pripravili še gledališko predstavo in avtor sam tudi film. Drugega kresnika je prejel leta 2013 za drugi roman Jugoslavija, moja dežela.

Pri založbi Beletrina so roman Figa označili za družinsko epopejo, ki prinaša zgodbo treh generacij - generacije avtorjevega dedka, očeta in avtorja samega, pri čemer je šel Vojnović izrazito v globino odnosov. Figa je tudi roman, ki govori o mejah med kulturami, narodi in ljudmi. Je predvsem zgodba o glaven junaku Jadranu, ki iz mozaika spominov sestavlja veliko zgodbo povezav, da bi razumel samega sebe.

Po mnenju žirije za kresnika roman prefinjeno in neprisiljeno odpira temeljna vprašanja našega bivanja: vprašanja odgovornosti, svobode, identitete posameznika, njegove samosti, zmožnosti sobivanja z drugim, njegove zmožnosti bližine. A ne le to: Goranu Vojnoviću je uspelo ta vprašanja iztrgati abstraktnosti in jih živo, prepričljivo umestiti v konkretne zgodovinske trenutke.

Pri tem je po mnenju žirije lucidno in skrajno občuteno prikazal, kako je tista, ki vedno v temelju določa usodo posameznika, zgodovina. "In če ravno zato lahko rečemo, da je Figa po eni strani roman o času, tudi o človeški neodpornosti na čas, je po drugi strani še bolj res, da je pred nami predvsem tankočutna pripoved o krhkosti in hkrati neminljivosti prave ljubezni," je še zapisala v utemeljitvi.