Na hitro prelistano 17.11.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. novembra - Pri založbi Učila International je izšla knjiga Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni Bena Brooksa, pri založbi Modrijan pa delo Bibavica pisateljice Mirane Likar. Pri Mladinski knjigi je izšla kuharica Jamieja Oliverja 5 sestavin.

Ljubljana. Knjiga pisateljice Mirane Likar z naslovom Bibavica. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisateljice Mirane Likar z naslovom Bibavica.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Vena Brooksa z naslovom Zgodba za fante, ki si drznejo biti drugačni. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vena Brooksa z naslovom Zgodba za fante, ki si drznejo biti drugačni.
Foto: STA

Ljubljana. Kuharska knjiga britanskega kuharja Jamieja Oliverja z naslovom 5 sestavin. Foto: STA

Ljubljana.
Kuharska knjiga britanskega kuharja Jamieja Oliverja z naslovom 5 sestavin.
Foto: STA

ZGODBE VELIKIH VZORNIKOV ZA DANAŠNJE FANTE

Pri založbi Učila International je izšla knjiga Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni mladega avtorja Bena Brooksa z ilustracijami Quintona Winterja. V delu so zbrane "resnične zgodbe o osupljivih fantih, ki so spreminjali svet, ne da bi ubijali zmaje". Mladi bralci tako namesto vzornikov, s katerimi se srečujejo v knjigah, ki jih berejo v šoli in doma, kot so denimo princ na belem konju, ubijalec zmajev ali predrzni šaljivec, spoznajo 100 resničnih junakov iz preteklosti in sedanjosti, ki so to postali, ker so želeli biti drugačni. Med njimi so denimo astronom in filozof Galileo Galilej, politik Nelson Mandela, glasbenik Louis Armstrong, igralec Daniel Radcliffe, nogometaš Lionel Messi in kuhar Jamie Oliver. Prav vsak od njih je inovator, ki je na svoj način prekršil pravila in v življenju dosegel neverjeten uspeh.

"Ta čudovita in ganljiva knjiga je polna zgodb o pustolovščinah in čudesih. Z veseljem jo bo sprejel vsakdo, ki išče pogum, da bi se uprl pritisku vrstnikov in ubral svojo pot. Knjiga je obvezno branje za vse fante, ki si delajo skrbi, in vse starše, ki si delajo skrbi zaradi svojih sinov, ki si delajo skrbi. Ob njej se boste zabavali in se veliko naučili, prinesla pa vam bo tudi zvrhano mero poguma in navdiha," so zapisali pri založbi. Delo je v slovenščino prevedla Maja Kogej.

MIRANA LIKAR PREDSTAVLJA BIBAVICO

Pri Modrijanu je izšlo novo delo pisateljice Mirane Likar z naslovom Bibavica. "Kot bi jih avtorica s kiparskim dletom klesala iz kamnitega bloka, se v fragmentarni, mojstrsko speljani pripovedi, ki jo dopolnjujeta ženski in moški zbor prednikov, pred našimi očmi oblikujejo še druge figure tega kratkega romana. To so Marijin mož Matjaž Korošec, kipar v službi revolucije, in Marijini starši, ki se skušajo po svoje znajti v tedanjem plimnem obratu. Pa neuslišani Cesare, ta ostaja vseskozi enak, med preteklostjo in sedanjostjo predstavlja živo vez, s katero je pretkana zgodba. In mladi Elia, ki se v spet novih, tokrat poosamosvojitvenih časih prikaže na Marijinih vratih, ker poizveduje o rokopisu znamenitega piranskega skladatelja, s tem pa pravzaprav sproži spomine in sprehode v mozaik preteklosti, v izgovarjanje imen tistih, ki so umrli, pa niso mrtvi," so vsebino povzeli pri založbi.

Mirana Likar se je rodila leta 1961 v Novem mestu. Po izobrazbi je profesorica slovenščine in diplomirana bibliotekarka, študirala je na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlena je kot učiteljica slovenščine na osnovni šoli. Pisati je začela okoli leta 2006. Leta 2007 je zmagala na literarnem festivalu Urška, leta 2009 je izšla njena prva zbirka kratkih zgodb z naslovom Sobotne zgodbe, ki ji je leta 2012 sledila še zbirka Sedem besed.

JAMIE OLIVER PREDSTAVLJA KUHO S PETIMI SESTAVINAMI

Priznani in priljubljeni kuhar Jamie Oliver je v knjigi 5 sestavin zbral recepte za hitre in preproste jedi. Najbolje prodajan avtor kuharskih knjig v zgodovini Združenega kraljestva je s samo petimi sestavinami ustvaril 130 novih receptov za vsak dan, ki jih zlahka pripravite doma. Pokril je razne jedi, od solat, testenin, piščančjih in ribjih jedi do kombinacij zelenjave, riža in rezancev, govedine, svinjine in jagnjetine, knjiga pa vključuje tudi obsežno poglavje, posvečeno sladicam.

Kot so zapisali pri Mladinski knjigi, bo delo bralcem pokazalo, kako z najmanj vloženega truda in sestavin, ki pa so hranljive, dobijo kar največ okusa.