Slovenija 14.11.2018 7:00

Na Jesenicah se začenjajo 31. Čufarjevi dnevi

Jesenice, 14. novembra - Z uvodnima predstavama Gospodarji in Goli pianist se bodo danes v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah začeli 31. Čufarjevi dnevi. Tradicionalni festival slovenskih in zamejskih ljubiteljskih gledališč bo do 22. novembra ponudil osem tekmovalnih, šest mladinskih in eno spremljevalno predstavo.

Jesenice. Gledališče Toneta Čufarja na Jesenicah. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Jesenice.
Gledališče Toneta Čufarja na Jesenicah.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Program festivala se bo začel z mladinskim programom, v katerem bo ob 11. uri nastopilo ljubljansko Gledališče Glej s predstavo po motivih Goldingovega Gospodarja muh. Ob 19. uri bo ob 113. obletnici rojstva pisatelja Toneta Čufarja sledilo polaganje cvetja k njegovemu spomeniku na Čufarjevem trgu. Nato bo steklo uradno odprtje festivala s prvo tekmovalno predstavo, in sicer se bo Loški oder predstavil z Golim pianistom Matjaža Zupančiča.

Predstave za festival je letos med 28 prijavljenimi izbral selektor Iztok Valič. Kot je poudaril, je izbral predvsem tiste, ki po vseh gledaliških elementih dosegajo kakovost in celovitost. Vesel je ljubiteljskih gledališč, ki uprizarjajo nove tekste. Moti pa ga, da nekatere igralske skupine ne skrbijo za svoj razvoj, temveč se v želji hitre zabave odločajo za že stokrat preigrane tekste, za katere so prepričani, da bodo osvojili publiko.

V letošnjem programu festivala si bo mogoče ogledati drame in komedije, pa tudi kombinacijo dram in komedij, komedijo absurda, erotično igro in glasbeno lutkovno predstavo. Poleg osmih tekmovalnih bo na ogled šest mladinskih predstav in prav ta del festivala se krepi, mu daje novo vizijo in zagotavlja prihodnost, je prepričana direktorica jeseniškega gledališča Branka Smole.

V spremljevalnem programu bo festival ponudil fotografsko razstavo o minulih Čufarjevih dnevih, ki jo je pripravil domači foto klub. Zaključno slovesnost s podelitvijo Čufarjevih plaket in nagrade za mlade gledališčnike pa bo 22. novembra pospremila nova premiera domačega gledališča Za zmeraj!, ki sta jo ustvarila Gregor Čušin in Nataša V. Trseglav.