Slovenija 14.11.2018 9:59

Kiblix povezuje umetnost, tehnologijo in znanost

Maribor, 14. novembra - V mariborskem multimedijskem centru (MMC) Kibla se danes začenja 17. mednarodni festival intermedijske umetnosti Kiblix, ki povezuje umetnost, tehnologijo in znanost. Do sobote se bodo zvrstile številne delavnice, predavanja in umetniški nastopi.

Vzporedno tečeta umetniški ter izobraževalni sklop, v katerega želijo vključevati mlade od osnovnih in srednjih šol do študentov. Zanje so letos med drugim pripravili verižni eksperiment z Lego Mindstorms ter delavnice piratskega radia, programiranja in svetlobnih učinkov.

Umetnik Jože Slaček bo predstavil svoj najnovejši projekt DNK umetnosti in nesmrtnosti, ki ga od začetka oktobra predstavlja na mednarodni interdisciplinarni razstavi Osebno v Kibla Portalu. Tomaž Grušovnik pa bo predaval na temo dietetičnega eksistencializma. "Kaj je bolj osebno od tega, da z nekom spimo? To, da ga pojemo!" pravi.

Kiblix se bo nocoj začel z zvočnim performansom Paradisco Petre Kapš alias OR poiesis in projektom Uglasbljanje spomina raziskovalca zvočnih prostorov Boštjana Perovška. V četrtek se bosta predstavila Stane Špegel z uglasbenimi vibracijami slovenskih gozdov in Marko Batista z intermedijsko audio-vizualno intervencijo Grid lock. V petek sledita še nastopa Klausa Filipa s tehnologijo optosoničnih sintetizatorjev in multiinstrumentalista Andreja Fona.

Kiblix je bil zasnovan leta 2002 kot festival odprtokodnih informacijskih tehnologij. V zadnjem obdobju se je ponavadi povezoval z Mednarodnim festivalom računalniške umetnosti (MFRU), ki pa se je letos odvil že oktobra.

V galerijah MMC Kibla je sicer trenutno na ogled tudi razstava sarajevske umetnice Šejle Kamerić, ki slovi po ganljivih, intimnih in družbeno angažiranih delih, ki temeljijo na lastnih izkušnjah, spominih in sanjah. Na razstavi I Really Really Really Really Really je pregled njenih del, ki so še vedno politična oziroma angažirana, tako v širšem družbenem kot v osebnem kontekstu. "Realnost, s katero nas sooča umetnica, se premika z ljudmi, z migracijami in iz osebne izkušnje, na kateri gradi Šejla Kamerič, postaja družbena resničnost, družbena resnica, ki jo prodajajo politiki, mediji in prebivalstvo oziroma določen del, neka skupina," izpostavljajo v Kibli.