Svet 15.11.2018 5:00

Berlinski filharmoniki nastopili v novem umetnostnem centru na Tajvanu

Taipei, 15. novembra - V novi koncertni dvorani v tajvanskem mestu Kaohsiung so v sredo nastopili Berlinski filharmoniki z dirigentom Gustavom Dudamelom. To je bil prvi koncert katerega od svetovno znanih orkestrov v Nacionalnem centru umetnosti Kaohsiung, ki so ga odprli oktobra. Danes bo sledil Simfonični orkester Bavarskega radia pod vodstvom maestra Zubina Mehte.

BiH, Sarajevo. Filharmoniki, orkester. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Filharmoniki, orkester.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nacionalni center umetnosti Kaohsiung, znan tudi pod imenom Weiwuying, je največji center uprizoritvenih umetnosti na svetu pod eno streho. Po 15 letih načrtovanja in gradnje so ga odprli sredi oktobra, stal pa je 346 milijonov dolarjev. Združuje pet dvoran za nastope, med njimi koncertno dvorano, operno hišo, igralnico, dvorano za recitale in gledališče na prostem.

Berlinski filharmoniki in venezuelski dirigent Dudamel sta po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razprodala dvorano, ki sprejme 2000 poslušalcev, koncert pa so v živo prenašali tudi v gledališče na prostem, kjer se je zbralo več kot 10.000 ljudi. V Kaohsiungu so nastopili v okviru dvotedenske turneje po Aziji, ki vključuje devet koncertov na Tajskem, Tajvanu in Kitajskem.

Za prestižni nemški orkester je bil to peti obisk Tajvana, kjer je prvič gostoval leta 2005. Pred tem je v nedeljo in v torek nastopil v prestolnici Taipei.

"Veseli smo, da smo lahko del otvoritvenih slovesnosti ob novi dvorani v Kaohsiungu," je po poročanju dpa povedala generalna direktorica orkestra Andrea Zietzschmann na novinarski konferenci v Taipeiu in dodala: "Čudovito je, da dežela investira v kulturo in da tako velikodušno podpira glasbeno dejavnost."

Danes bo v tej dvorani nastopil še en nemški orkester - Simfonični orkester Bavarskega radia iz Münchna, ki bo pod Mehtinim vodstvom izvedel program s poudarkom na skladateljih iz obdobja romantike.