Svet 15.11.2018 8:55

Za obesek Marije Antoinette iztržili presenetljivih 36 milijonov dolarjev

Ženeva, 15. novembra - Za obesek z biserom in diamanti, ki si ga je lastila francoska kraljica Marija Antoinetta, so na dražbi hiše Sotheby's v sredo iztržili presenetljivih 36 milijonov dolarjev (31,8 milijona evrov). Cenilci so sicer pričakovali, da bodo zanj dobili le okoli dva milijona dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obesek z ovalnim diamantom in biserom v obliki kaplje je šel v roke anonimnemu kupcu. Najdražje prodan kos nakita na dražbi je postavil tudi nov rekord za biserni nakit.

"Ujame domišljijo," je ocenil izvršni direktor zlatarne Le Vian Eddie LeVian. Nadaljeval je, da je ta obesek nenadomestljiv.

Sotheby's je dal sicer na dražbo v Ženevi deset kosov osupljivega nakita kraljice, ki je bil pred tem dve stoletji skrit očem javnosti. Pred dražbo so sicer nakit postavili na ogled v več mestih, med drugim v Londonu in Singapurju.

Za deset kosov nakita, ki si ga je lastila italijanske kraljevske hiše Bourbon-Parma, so v avkcijski hiši pričakovali, da bodo iztržili okoli tri milijone dolarjev, a so na koncu dražilci za nakit skupno namenili skoraj 43 milijonov dolarjev.

Diamantno broško, ki so jo ocenili na okoli 80.000 dolarjev, so na primer prodali za kar 1,75 milijona dolarjev. To je bil le eden od mnogih kosov nakita, ki je prinesel hiši več kot 20-krat od pričakovane cene.

Kot so pred dražbo povedali pri Sotheby's, predstavlja Marija Antoinetta sofistikacijo l'ancien regime, od tod tudi romantičnost, magija in univerzalnost njenega imena. Napovedano dražbo so označili kot "dražbo 21. stoletja", med drugim zato, ker je za Marijo Antoinetto ostalo tako malo.

Po besedah strokovnjaka za nakit pri avkcijski hiši Benoita Repellina diamanti "sami po sebi sicer niso vredni veliko, a je zadaj emocionalna in čustvena vrednost".

Marija Antoinetta (1755-1793) se je rodila na Dunaju kot hči Marije Terezije in Franca I. Leta 1770 se je poročila s francoskim prestolonaslednikom Ludvikom, kasnejšim francoskim kraljem Ludvikom XVI., da bi utrdili zvezo med Habsburžani in francoskim dvorom.

Rodila je hčer in dva sinova. Med Francozi je bila zaradi tujega rodu, bizarnosti, zapravljivosti in lahkomiselnosti nepriljubljena. Po revoluciji leta 1789 je z nepopustljivostjo pri obrambi kraljevih pravic mnogo prispevala k neuspešnosti pogajanj kraljeve strani z novimi oblastniki. Leta 1791 je skušala z družino zbežati iz Pariza, a so jo ujeli in zaprli. Leta 1793 so jo usmrtili z giljotino.

Ko je Marija Antoinetta skušala z družino zbežati iz Pariza, je bil nakit pretihotapljen iz države najprej v Bruselj. Od tam je bil poslan sorodnikom v Avstrijo, nato pa je prehajal iz generacije v generacijo.