Svet 16.11.2018 9:12

Hockneyjev Portret umetnika prodali za rekordnih 90 milijonov dolarjev

New York, 16. novembra - Avkcijska hiša Christie's je na četrtkovi dražbi v New Yorku znamenito sliko britanskega umetnika Davida Hockneyja Portret umetnika (Bazen z dvema figurama) prodala za 90,3 milijona dolarjev. "Ena velikih mojstrovin modernega obdobja", kot so jo označili pri Christie's, je postala najdražja na dražbi prodana umetnina še živečega avtorja.

Identitete kupca pri avkcijski hiši niso razkrili. Po pisanju BBC so sliko prodali po desetminutni telefonski bitki dveh ponudnikov, po tem ko je cena presegla 70 milijonov dolarjev.

Na sliki iz leta 1972 je umetnik pred veličastnim hribovitim ozadjem naslikal bazen, v katerem moški plava pod vodo, drug moški, Hockneyjev nekdanji prijatelj Peter Schlesinger, pa stoji ob robu in ga opazuje.

Slika, ki je bila v središču nedavne Hockneyjeve retrospektive, naj bi na dražbo dal angleški milijarder Joe Lewis, lastnik angleškega nogometnega kluba Tottenham Hotspur. Lewis, ki je strasten zbiratelj umetnin, ima sicer v svoji zbirki med drugim dela Picassa, Chagalla, Matissea in Luciana Freuda.

Z rekordom živečega umetnika, čigar delo je doseglo najvišjo ceno na dražbi, se je doslej ponašal Američan Jeff Koons. Njegovo skulpturo Pes iz balonov so leta 2013 prodali za 58 milijonov dolarjev.

Doslej najdražje delo 81-letnega Hockneyja, prodano na dražbi, pa je bila slika Pacifiška obalna avtocesta in Santa Monica, ki so jo letos pri newyorški avkcijski hiši Sotheby's prodali za 28,5 milijona dolarjev.