Svet 18.11.2018 5:00

Mineva 90 let od prvega nastopa Disneyjevega Miki Miška

Ljubljana, 18. novembra - Devetdesetletnico prvega pojava v javnosti danes obeležuje eden prepoznavnejših junakov Walta Disneya Miki Miška. Zanimivo je, da je mišek v rdečih kratkih hlačah in rumenih čeveljcih tedaj zamenjal zajčka iz risanke o srečnemu zajčku Osvaldu, katerega pogrešano kopijo so po poročanju tujih medijev ravno v minulih dneh odkrili na Japonskem.

Kitajska, Šanghaj. Miki in Mini Miška. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Miki in Mini Miška.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Disney je namreč Miki Miška kot svoj novi lik zasnoval za tem, ko je izgubil pravice nad likom Osvalda. Javnosti ga je prvič predstavil 18. novembra 1928 v kratki risanki Steamboat Willie, ki so jo prikazali v newyorškem Colony Theatre. Likovno je miška zasnoval Ub Iwerks, v prvih risankah pa mu je glas posodil sam Walt Disney.

Antropomorfna pojava Miki Miška se je iz preprostega lika animiranih filmov in stripov razvila v enega danes mednarodno najbolj prepoznavnih animiranih likov podjetja Walt Disney. Velja za dobrega in poštenega ter potrpežljivega junaka, čeprav je mogoče od leta 2009 dalje, predvsem preko videoiger, spoznavati tudi njegovo bolj nagajivo in trmasto plat.

Do danes se je Miki Miška pojavil v več kot 100 filmih. Sprva v krajših produkcijah, kot sta denimo The Band Concert (1935) ali Brave Little Tailor (1938), postal pa je tudi priljubljen stripovski junak.

Kasneje je prešel še na televizijo in bil med letoma 1955 in 1996 glavni akter The Mickey Mouse Cluba, danes pa sta aktualni seriji Mickey Mouse ter Mickey and the Roadster Racers. Mišek je nastopil še v nekaterih celovečernih produkcijah, ena od prvih je bil film Fantasia iz leta 1940, med zadnjimi pa je Mickey's Twice Upon a Christmas iz leta 2004.

Kar deset risank, v katerih je nastopil Miki Miška, je bilo nominiranih za oskarja za najboljši animirani kratki film, nagrado pa je leta 1942 prejel film Lend a Paw. Poleg na filmu in v tisku je sloviti mišek tudi junak videoiger, pojavlja se kot motiv na različnih izdelkih ter veselo maha obiskovalcem Disneyjevih tematskih parkov. Leta 1978 je postal tudi prvi risani junak, ki mu je bila posvečena zvezda na slovitem hollywoodskem pločniku slavnih.

Usoda Miki Miška pa bi bila drugačna, če Disney ne bi izgubil pravic nad svojim prvim animiranim projektom o srečnem zajcu Osvaldu, ki so pripadale Universal pictures, za katere je tedaj delal.

Prav v teh dneh je odmevalo zanimivo odkritje, da je Yasushi Watanabe (84) še kot mladenič v japonski Osaki za znesek, danes vreden bore štiri dolarje, kupil posnetek z animiranim filmom, za katerega je šele nedavno odkril, da gre za Disneyjevo produkcijo iz animirane serije Oswald the Lucky Rabbit, ki so jo začeli ustvarjati leta 1927.

Watanabe je film prepoznal, ko je prebiral delo o omenjeni seriji, v katerem piše, da je sedem od 26 kratkih filmov o zajcu Osvaldu izgubljenih. Časnik, ki je povzel najditeljevo zgodbo, je stopil v stik z Disneyjevimi arhivi, kjer so potrdili, da gre za enega od izgubljenih delov z naslovom Neck'n'Neck, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Že pred tem so v javnost pronicale vesti o odkritji filmov z Osvaldom, med drugim so enega našli na Norveškem leta 2014.