Svet 19.11.2018 5:00

V Rimu razstava del italijanskega slikarja Guida Renija

Rim, 19. novembra - V Nacionalni galeriji Barberini Corsini v Rimu je na ogled razstava Guido Reni, Barberiniji in Corsiniji - zgodovina in usoda neke mojstrovine. V središču postavitve je slika italijanskega slikarja Guida Renija (1575-1642) z naslovom Vizija sv. Andreja Corsinija, ki povezuje italijanski družini Barberini in Corsini.

Italija, Rim. Glavno mesto Italije, Rim. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Glavno mesto Italije, Rim.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava, ki obsega 15 slik, se po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa osredotoča na razvoj Renijevega zrelega stila ter njegov vpliv na umetnike poznejših obdobij, pa tudi na zgodovino naročil na primeru dveh znanih italijanskih družin.

Mojstrovino iz umetnikovega zrelega obdobja Vizija sv. Andreja Corsinija je leta 1629 naročila družina Corsini, in sicer ob priložnosti kanonizacije florentinskega škofa iz 14. stoletja.

Bila je darilo, verjetno Ottavia Corsinija, papežu Urban VIII. iz družine Barberini. Do leta 1936 je bila hranjena v palači Barberini, tega leta je spet postala last rodbine Corsini in je danes v galeriji Uffizi.

V razstavo je vključena tudi kopija omenjene slike v večjem merilu, ki jo je leta 1732 naredil Agostino Masucci. Masucci, ki sicer danes ni širše znan, je bil v času papeža Klemena XII. iz družine Corsini (1730-1740) izjemno cenjen. Papež mu je tudi naročil izdelavo omenjene kopije Renijevega dela z namenom, da bi kopija služila kot model za izdelavno mozaika na oltarju družinske kapele v rimski cerkvi sv. Janeza v Lateranu.

Po besedah kustosa razstave Stefana Pierguidija slika, ki je v središču razstave, simbolično poveže družini Barberini in Corsini. "Javnost ima na njej priložnost, da primerja izjemen Renijev original in prav tako izjemno Masuccijevo kopijo," je njegove besede povzela Ansa.

Kot še piše italijanska tiskovna agencija, je bila sicer v 18. stoletju želja, da se kakšno sliko prenese v medij mozaika, pogosta. Masucci je imel tako veliko naročil za izdelavo kopij v povečanem merilu.

V drugem prostoru pa je predstavljeno Renijevo eksperimentiranje s tehnikami - ustvarjal je freske in oljne slike, slikal je na platno, pa tudi na baker, kamen in svilo.

Reni (1575-1642) se je rodil v Bologni. Slikarstva se je začel učiti že pri devetih letih. Okoli leta 1595 je nadaljeval šolanje pri Ludovicu Carraciju v Bologni. Od leta 1600 do 1614 je delal v Rimu, kjer je nanj vplival Caravaggio. Od njega je prevzel tehniko chiaroscura.

Ustvarjal je v času zgodnjega baroka, vendar je bil slogovni eklektik. Obvladal je akt, slikal je v toplih svetlih barvah in figure razvrščal v dinamične kompozicije. Včasih je zašel v sentimentalnost in sladkobnost.

Razstava v Nacionalni galeriji Barberini Corsini bo na ogled do 17. februarja 2019.