Svet 19.11.2018 9:45

Lutkovni muzej Ljubljana v Valletti nagrajen kot otrokom prijazen muzej

Valletta, 19. novembra - V letošnji malteški prestolnici kulture Valletti je med 15. in 18. novembrom potekala letna konferenca Mreže evropskih muzejskih organizacij. V soboto so v sklopu konference podelili nagrado otroci v muzejih, na kateri je Lutkovni muzej iz Ljubljane prejel posebno nagrado žirije.

Ljubljana. Gledališče, lutke, lutkovna umetnost, igra. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče, lutke, lutkovna umetnost, igra.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Evropska muzejska akademija in Mednarodno združenje otroških muzejev nagrado, poimenovano otroci v muzejih, podeljujeta najboljšemu otrokom prijaznemu muzeju za izvirnost in odličnost približevanja kulturne dediščine otrokom. V ožji izbor za nagrado je bilo letos uvrščenih 12 muzejev iz Avstralije, Danske, Nemčije, Italije, Nizozemske, Švice, Velike Britanije, Slovenije in Singapurja.

Žirija je na koncu podelila dve nagradi. Glavna je šla v Singapur oddelku za izobraževanje na področju umetnosti Narodne galerije, posebna nagrada žirije pa ljubljanskemu Lutkovnemu muzeju.

Lutkovni muzej je bil ustanovljen leta 2015 pod okriljem Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) in Ljubljanskega gradu. Gre za večplasten projekt, ki je poleg razstave slovenskih lutk na Ljubljanskem gradu vzpostavil tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine. Vzpostavitev muzeja je financirala Mestna občina Ljubljana s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj in ministrstva za kulturo. Mestna občina Ljubljana sofinancira tudi delovanje muzeja, so sporočili iz LGL.

Že 26. konference Mreže evropskih muzejskih organizacij se je udeležilo okoli 180 predstavnikov stroke iz 39 držav, med katerimi so bili številni strokovnjaki s področja kulturne dediščine. Tema letošnje konference je bila, kako o muzejih razmišljati zunaj ustaljenih okvirjev ter kako pomembno je pri tem medsektorsko povezovanje (Museums out of the Box! The crossover impact of museums), piše na uradni strani mreže.