Slovenija 19.11.2018 12:32

Ljubljanska ljubiteljska kultura se seli na obronke prestolnice

Ljubljana, 19. novembra - V Šentjakobskem gledališču Ljubljana so predstavili abonma ljubljanske ljubiteljske kulture, ki ga bodo ponudili v četrtnih skupnostih na obrobju prestolnice - v Črnučah, Zalogu in Šentvidu. Abonma obsega predstavi Šentjakobskega gledališča in Šodr tetra, koncerta Pihalnega orkestra Litostroj in APZ Tone Tomšič ter dogodek presenečenja.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Projekt, ki ga Šentjakobsko gledališče Ljubljana pripravlja z ljubljansko občino, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih društev Ljubljana, bo po besedah predsednika zveze Lojzeta Adamljeta oživil kulturne domove v četrtnih skupnostih na obrobju Ljubljane in jim ponudil nekaj kulture iz središča prestolnice. Kot je poudaril, se je veliko četrtnih skupnosti zanimalo za projekt, vendar vse nimajo ustreznih prostorov, v katerih bi lahko gostili velike zasedbe, kot sta pihalni orkester in zbor.

Po besedah umetniškega vodje in direktorja Šentjakobskega gledališča Borisa Kobala je projekt nastal iz zamisli oziroma potrebe Šentjakobskega gledališča, da zaradi prostorske stiske kakšno predstavo izvede in zanjo vadi še v kakšnem drugem prostoru. Tako so po uspešnem gostovanju ene od predstav v Črnučah začeli razmišljati, da bi tudi v prihodnje igrali za občinstvo, na obrobju Ljubljane, ki sicer redko zaide v matično gledališče. Ob tem so se strinjali, da je treba ponuditi najboljšo produkcijo.

Sezona testnega značaja, kot jo je poimenoval Kobal, bo do konca maja ponudila pet gledališko-glasbenih dogodkov. V četrtek jo bo v Črnučah odprl Pihalni orkester Litostroj, sklenila pa se bo v tednu ljubiteljske kulture oz. 23. maja s predstavo oz. koncertom presenečenja, je povedala koproducentka projekta Maja Papič iz Zveze kulturnih društev Ljubljana.

Šentjakobsko gledališče se bo prebivalcem obrobja Ljubljane predstavilo s komedijo Marca Camolettija Seks in ljubosumje režiserja Jaše Jamnika, Šodr teater pa bo zanje uprizorilo Orwellovo Živalsko farmo v režiji Jake Andreja Vojevca.