Svet 20.11.2018 6:00

Mandićev film Igram, sem uvrščen v tekmovalni program festivala v Kairu

Kairo, 20. novembra - Celovečerni film Miroslava Mandića Igram, sem je uvrščen v tekmovalni program 40. mednarodnega filmskega festivala CIFF v Kairu, ki poteka od danes do 29. novembra. Film, ki se posveča igralskemu poklicu ter meji med igralcem in likom, ki ga igralec interpretira, bo v Egiptu doživel mednarodno premiero.

Nova Gorica. Režiser Miroslav Mandić. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiser Miroslav Mandić.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Film Igram, sem, ki je uvrščen med 14 filmov tekmovalnega programa festivala, je triptih z zgodbo o igralčevih najbližjih, o okoliščinah, v katerih igralec živi, in njihovem vplivu na njegovo ustvarjanje. Situacije, posnete v observacijsko-dokumentarističnem slogu, poudarjajo socialni značaj treh območij - zgodbe potekajo v Sarajevu, Ljubljani in Zagrebu, so zapisali v produkcijski hiši Filmostovje.

V ospredju so mlada igralka Lina (Luna Zimić Mijović), ki se pripravlja na avdicijo za vlogo tatice, gledališki igralec Niko (Gregor Zorc), ki je sprejel vlogo brezdomca v filmu, ter Luka (Goran Bogdan), ki po končanju snemanja televizijske serije še naprej zasleduje soigralko, trdeč, da jo ljubi. Film tako briše mejo med igro in življenjem in preizprašuje moč metode, igralskega principa po Strasbergu.

Film je doživel festivalsko premiero na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, v kinematografe pa prihaja v začetku januarja, po slavnostni premieri v ljubljanskem Kinodvoru.

Vpliven in vsebinsko bogat mednarodni filmski festival A-kategorije - CIFF, ustanovljen leta 1976, predstavlja svetovno kinematografijo s poudarkom na afriškem in arabskem filmu in je edini tovrstni festival za to regijo.

Režiser in scenarist Miroslav Mandić, rojen v Sarajevu, je pred vojno režiral kultno TV-serijo Top lista nadrealista, v 90. letih minulega stoletja je na Češkem režiral številne dokumentarce. Od leta 2005 živi in dela v Sloveniji, kjer je ustanovil produkcijsko hišo Filmostovje. Njegovi filmi so bili prikazani in nagrajevani na pomembnih evropskih festivalih - v Berlinu, Karlovyh Varyh, Locarnu, Sarajevu, Krakovu, pa tudi v ZDA in Avstraliji.