Svet 21.11.2018 5:00

Kanadska literarna nagrada zamrznjena zaradi sponzorstva Amazona

Quebec, 21. novembra - Kanadska oziroma quebeška literarna nagrada, ki jo študenti podeljujejo francosko pišočim avtorjem, je začasno zamrznjena, ker se je pet finalistov za nagrado uprlo načinu njenega financiranja. Glavni sponzor nagrade je namreč spletni velikan Amazon, ki po njihovem mnenju uničuje knjigarne in male založnike.

Ljubljana. Spletna trgovina Amazon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Spletna trgovina Amazon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nagrado, vredno 5000 kanadskih dolarjev, s katero že od leta 2003 promovirajo quebeško literaturo, podeljuje študentska žirija, ki jo sestavlja na stotine študentov. Letošnji finalisti Lula Carballo, Dominique Fortier, Karoline Georges, Kevin Lambert in Jean-Christophe Rehel so pozvali organizatorje, naj premislijo, če želijo podeliti nagrado, ki jo financira Amazon, piše britanski časnik The Guardian.

Kot so zapisali, so zaskrbljeni nad nevarno prevlado spletnega Amazona nad quebeškimi knjigarnami. Obenem opozarjajo tudi na širšo negotovost klasičnega knjižnega trga in založništva ter na nehumane metode, ki jih po njihovih besedah izvaja Amazon, ki z njimi ogroža male založnike in kulturo v širšem smislu.

Po objavi protestnega pisma so se podeljevalci nagrade odločili, da nagrado zamrznejo oz. je ne podelijo, dokler ne najdejo druge rešitve. Protestu avtorjev so se pridružili tudi številni učitelji.

Amazon je v izjavi zapisal, da se je kot sponzor odzval z željo, da bi ljubezen do quebeške književnosti spodbujal v regiji in širše.