Slovenija 21.11.2018 8:00

V Moderni galeriji festival kritične misli, znanosti in glasbe

Ljubljana, 21. novembra - S performansom Nike Mahnič Merila intime ter predavanjem profesorice etike in kulture robotov ter umetne inteligence Kathleen Richardson z britanske Univerze De Montfort se bo drevi v Moderni galeriji začel festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma Grounded. Festival bo pod naslovom Intima v času umetne inteligence trajal do petka.

Ljubljana. Moderna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Drevišnjemu predavanju Kathleen Richardson bo na festivalu, na katerem bo sodelovalo več kot 50 slovenskih in tujih gostov, sledil avdiovizualni projekt Kaje Skrbinšek Moasis.

V četrtek in petek se bodo predavanja in pogovori nadaljevali v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Atriju ZRC SAZU in Pritličju. Vprašanja, ki jih bodo na njih razpirali, bodo raznolika, kot je tudi sam festival, ki bo s kritično mislijo in elektronsko glasbo vijugal med posegi umetne inteligence v intimo in spontanost vsakdana.

Tako bo Andrew McStay spregovoril o emocionalni umetni inteligenci in avtomatizaciji industrijske psihologije, Vian Bakir, ki raziskuje lažne novice v britanskem parlamentu, pa o nadzoru tistih, ki nadzirajo državljane. Med drugim bo beseda tekla tudi o pravni subjektiviteti robotov, izzivih biometrije in obraznega prepoznavanja ter aplikacijah za spremljanje menstrualnega cikla.

Večerni del tridnevnega festivala bodo razgibali koncerti in dogodki v klubih Channel Zero, Monokel in Tiffany. Predstavilo se bo okoli 20 domačih in tujih glasbenikov, ki s svojo vizijo zvoka prihodnosti krojijo in prebijajo meje današnje klubske in eksperimentalne glasbe. Organizatorji med tujimi izvajalci navajajo imena, kot so rRoxymore, Kablam, Loft in Ariel Zetina.

Kot so povedali na nedavni predstavitvi festivala, je ta v slovenskem prostoru edinstven, saj združuje elektronsko glasbo, kritično misel in aktivizem, na svojevrsten način pa promovira tudi javno razpravo o pomembnih družbenih vprašanjih ter odpira znanost družbi. Tako bo druga izdaja festivala, prva je bila leta 2015 na temo avtonomija migracij, po besedah organizatorjev poskušala vzpostaviti tudi dialog med družboslovjem in tehniko.