Slovenija 24.11.2018 9:30

Drugajanje pred polnoletnostjo že utečeno in hkrati zazrto v prihodnost

Maribor, 24. novembra - V Mariboru bo med 27. in 29. novembrom potekal 17. festival Drugajanje, ki ponovno kot ciljno občinstvo nagovarja mlade, a ostaja odprto tudi za druga občinstva. Letos Drugajanje prestopa z matičnega odra, Amfiteatra, čez reko v mestni Narodni dom pa tudi na ulico. Uvedla ga bo predstava Staging a Play: Antigona v izvedbi Matije Ferlina.

Producentka festivala Drugajanje Alma R. Selimović je za STA povedala, da program 17. Drugajanja tako kot ponavadi ne bo zelo obsežen, bo pa izjemno kompakten: "Poskušamo vzdrževati visok kakovostni nivo, obenem pa iščemo predstave, v katere lahko mladi vstopajo oziroma z njimi komunicirajo."

Leto pred polnoletnostjo pri festivalu, ki ga v Bunkerju prirejajo v sodelovanju z II. gimnazijo Maribor, ugotavljajo, da so že dobro utečeni ter da je festival obiskalo že 16 generacij mladih, nekateri od njih pa danes delajo v gledališču ali vsaj redno spremljajo gledališko produkcijo. Po besedah sogovornice so se v vseh teh letih kot festival zelo razvili, a prepoznavajo tudi priložnosti za naprej.

Program 17. Drugajanja gosti dva hrvaška umetnika, Matijo Ferlina in Sinišo Labrovića. Ferlin bo Drugajanje odprl s predstavo Staging a Play: Antigona. "Izbrali smo jo, ker se nam je zdela izjemna predstava, ki po eni strani predstavlja vrhunec sezone Bunkerja, po drugi pa nagovarja zelo specifično srednješolsko publiko, ki ima Antigono predpisano za obvezno branje," je pojasnila Alma R. Selimović. Ferlin namreč v predstavi prevzame vloge vseh protagonistov in njihovih odnosov ter s tem izpostavi svoj izvajalski instrument - telo, gib in govor - nizu situacij na robu izvedbenih zmožnosti.

Labrović, ki deluje večinoma na polju body arta, performansa in vizualne umetnosti, bo 28. novembra na mariborskem Grajskem trgu med 10. in 15. uro izvedel performans v trajanju Ribarjenje. Hrvaški umetnik je sicer že dobro poznan v slovenskem kulturnem prostoru. Trenutno je del razstave Nebeška bitja v MSUM, spomladi je imel samostojno razstavo v Galeriji Vžigalica, bil je tudi gost letošnjih Mladih levov.

Iz Poljske na festival prihaja Janek Turkowski s predstavo Margarete, v kateri je "pripovedništvo cepljeno na gledališče in na dokumentarizem". "Gre za izjemno zanimivo miniaturko, ki je nastala na podlagi tega, da je Turkowski na bolšjem sejmu odkril 64 kolutov 8-milimetrskega filmskega traku s posnetki iste, starejše ženske, Margarete Ruhbe. Tako zelo ga je zanimalo, kdo je bila, da se je podal v raziskavo in je umetniško rekonstruiral njeno življenje," je povzela producentka in napovedala, da bo predstava ponovljena štirikrat, saj je namenjena manjši skupini gledalcev.

Zaključili bodo s študijsko koncertno-predstavo v režiji Maruše Kink, ki si je za gradivo raziskave izbrala dve deli, Žabe Gregorja Strniše ter Aristotelovo O duši. Eden od glavnih vstopov v predstavo je po besedah sogovornice glasba skupine The Frogz, ki jo sestavlja nekaj članov zasedbe Čedahuči, na odru pa bodo stali štirje igralci - Maruša Majer, Nika Rozman, Nejc Cijan Garlatti in Stane Tomazin, ki se bodo največ ukvarjali s Strniševo poezijo ter s paktom s hudičem. Predstava Žabe bo premiero predvidoma doživela decembra 2019.

Festival ostaja zaznamovan s članstvom v mreži Festivals in Transition oziroma v projekt Urban Heat in se posledično skuša ukvarjati z urbanimi in globalnimi temami skozi intimistične pristope oziroma skozi osebne izkušnje. Ohranja tudi svoj spremljevalni program, v sklopu katerega bodo z mariborskim intimnim odrom delali podcast z Aljo Lobnik in Turkowskim, v sklopu projekta Igrišče za gledališče 2.0 pa prihajata v Maribor skupini otrok, ki bosta vključeni v tridnevni program Šole v kulturi.