Slovenija 21.11.2018 9:39

S predstavo Jaz, ovojnica začetek 14. mednarodnega festivala Goli oder

Ljubljana, 21. novembra - S predstavo Jaz, ovojnica se bo drevi v Stari mestni elektrarni začel 14. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder, ki bo do nedelje ponudil devet predstav v izvedbi performerjev iz šestih držav: Češke, Finske, Francije, Kanade, Nemčije in Slovenije. Festivalsko dogajanje bo potekalo še na Metelkovi in v Kranju.

Ljubljana. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival bo odprla mednarodna improvizacijska zasedba iz šestih držav pod taktirko režiserja Matthieuja Loosa s predstavo Jaz, ovojnica. Gre za razvoj zamisli in pristopov, ki so nastajali v okviru festivala Our Lives marca v Berlinu ob predstavi 28, kjer se je na odru srečalo 28 performerjev iz 28 držav Evropske unije.

"Če so si želeli ali pa ne, so na sebi nosili ozadja in predstavništva držav, od koder prihajajo - včasih so to lahko zapeljali v veliko praznovanje raznolikosti, spet drugič so poskušali ubežati nalepki in preprosto vzpostaviti stik s sočlovekom," so zapisali organizatorji. Tema letošnjega festivala je stik - stik med performerji, stik med opazujočimi in nastopajočimi ali preprosto stik med življenji, ki so jih do te točke v času in prostoru izoblikovale različne zgodovinske, družbene in osebne preteklosti.

Otvoritveni predstavi bosta v četrtek prav tako v Stari mestni elektrarni sledili predstava Michaele Puchalkove Otroštvo v spominih in projekt priznanega gledališkega umetnika Leeja Whitea Tvojih 15 minut.

V petek v Stari mestni elektrarni vabijo na premično predstavo Christopha Jungmanna z naslovom Tukaj lahko vidite, ki ji bo sledila improvizacijska predstava, ki se posveča gibalnim povezavam in muzikaličnosti Čakačaka, pod katero se podpisuje več ustvarjalcev: Alenka Marinič, Hannu Risku, Julie Doyelle in Matthieu Loos. Večer se bo sklenil v Menzi pri Koritu z, kot napovedujejo organizatorji, nočno lutkovno-improvizacijsko poslastico z naslovom Lutke in cigareti češkega umetnika Ladislava Karde.

V soboto se festivalsko dogajanje z dvema dogodkoma, predstavo Z vdanostjo in lepimi pozdravi, pod katero se podpisujejo Hannu Risku, Lee White, Maja Dekleva Lapajne, in impro pevskim večerom seli v Layerjevo hišo Kranj. Festival bo v nedeljo Stari mestni elektrarni sklenila predstava Maje Dekleva Lapajne Zadnja želja.

Organizatorja festivala sta Kolektiv Narobov, Zavod Federacija ter Družina umetnosti Narobov. Koproducenti so Zavod Bunker, KUD Kiks in Društvo Impro.