Svet 22.11.2018 5:00

Zaplenjen mozaik z upodobitvijo sv. Marka vrnili na Ciper

Nikozija, 22. novembra - Mozaik iz 6. stoletja z upodobitvijo sv. Marka so po štirih desetletjih vrnili na Ciper. Umetnino, ki velja za enega redkih ohranjenih krščanskih mozaikov bizantinske umetnosti na Cipru, je nizozemski raziskovalec Arthur Brand odkril v Monaku. Tam se je znašla kmalu zatem, ko so jo odpeljali iz cerkve Panagia Kanakaria na severu Cipra.

Mozaik z evangelistom Markom, ki ga je Brand odkril po dvoletnem iskanju, sta Cipru predala nizozemski oddelek za antikvitete in ciprska cerkev v Haagu. Razstavljen bo v Bizantinskem muzeju v Nikoziji, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal Brand, je bil mozaik v lasti britanske družine, "ki ga je v dobri veri kupila pred štirimi desetletji". Ko je izvedela resnico, se je zgrozila in umetnino vrnila v zameno za nekaj sredstev, s katerimi je pokrila restavriranje in hrambo. Umetnina je sicer vredna deset milijonov evrov, piše AFP.

Iz cerkve, ki leži na severnem delu ciprskega otoka, ki je od leta 1974 pod turško prevlado, so bile med letoma 1977 in 1979 ukradene tudi druge umetnine, za kar naj bi bil odgovoren trgovec z umetninami Aydin Dikmen, še piše AFP.

Brand, ki se ga je prijel vzdevek "Indiana Jones sveta umetnin", je zaslovel leta 2015, ko je odkril bronaste skulpture nacističnega umetnika Josepha Thoraka, bolj znane kot Hitlerjevi konji.