Slovenija 21.11.2018 14:54

V sklopu knjižnega sejma podelili zlate hruške za kakovostne mladinske knjige

Ljubljana, 21. novembra - V sklopu 34. Slovenskega knjižnega sejma so danes podelili priznanja zlata hruška 2018, ki jih podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana - Pionirska, center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo ga je prejela slikanica Drobtine iz mišje doline avtorice Anje Štefan in ilustratorke Alenke Sottler.

Kot je na prireditvi v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma izpostavila direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Teja Zorko, skušajo z zlatimi hruškami mlade bralce "zvabiti v daljave ali v bližine, z upanjem, da bi skozi teleskop in mikroskop branja, skozi dobre knjige, bolje razumeli svet in sebe v njem". Spomnila je tudi, da Pionirska letos obeležuje 70-letnico obstoja.

Vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Mateja Demšič je izpostavila, da izbrana dela sporočajo, ozaveščajo, opozarjajo, odpirajo obzorja, spodbujajo empatijo in družbeno kritičnost ter premislek. Direktorica Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida pa je poudarila, da so knjige za otroke in mlade ključen del kulturnega življenja vsake družbe, del, ki ga moramo ohranjati, dokumentirati in posredovati. Dodala je, da so zlate hruške in Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig odlična orientacija za izbiro čtiva.

Drobtine iz mišje doline (Mladinska knjiga) je zbirka besedil, v katerem ritmičnost in izrazita zvočnost pesničinega jezika odlično sodelujeta z inovativnim pristopom ilustratorke: živahne miške izpod prstov Alenke Sottler se pridružujejo že znani igrivosti Anje Štefan in zaradi nabora tem in angažiranega pogleda na svet nagovarjajo najširši krog potencialnih bralcev, je zapisala komisija. Dodala je, da je delo obeh avtoric podprto z odločitvami oblikovalke in likovnega urednika, ki izkazujejo ustrezno izbiro črkovne vrste, spoštljivo obravnavo besedilnih in nebesedilnih gradiv in ob dobri ergonomiji knjige dosežejo pravo sožitje oblike in vsebine.

Za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo je priznanje zlata hruška prejela knjiga Rade Kos Iz lončka v lonec: Naravno vrtnarjenje za male in velike vrtnarje ter odlični recepti iz domače kuhinje s fotografijami Rade Kos in Tadeja Maligoja ter ilustracijami Maje Lubi (založba Allegro). Kot piše v utemeljitvi, je knjiga dobrodošla zakladnica nasvetov, kako približati otrokom in odraslim pridelavo in pripravo hrane. Kot je še zapisala komisija, velja pohvala slovenski avtorici, ki je zmogla in znala sama in s pomočjo sodelavcev ter s podporo založbe ustvariti kakovostno in celostno zasnovano knjigo.

Za prevedeno mladinsko poučno knjigo pa je komisija priznanje podelila knjigi Idana Ben-Baraka Ne liži te knjige (založba Miš) z ilustracijami Juliana Frosta in v prevodu Eme Karo. Kot piše v utemeljitvi, se avtorji v knjigi do mikrobov ne opredeljujejo, enostavno nas le opozorijo na njihov nevidni obstoj. Knjiga je po prepričanju komisije genialna v tem, da dve glavni sporočili, o vseprisotnosti mikrobov in njihovem prenašanju, nista eksplicitno navedeni v besedilu knjige, ampak ju otrok spozna skozi interaktivno zgodbo.

Komisijo za leposlovna dela so sestavljali Gaja Kos, Tomato Košir in Veronika Rot Gabrovec, komisijo za poučne knjige pa Samo Kreft, Ivan Mitrevski in Darja Lavrenčič Vrabec.

Priznanja zlata hruška za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo niso podelili. Znak za kakovost zlata hruška pa je prejelo 80 mladinskih knjig, ki jih je izdalo 22 založnikov.

Za ocenjevanje so letos izbrali 747 knjig, med njimi jih uredniški odbor priročnika v branje priporoča 62 odstotkov.