Svet 22.11.2018 5:30

V Milanu razstava, posvečena prepoznavnemu anonimnežu Banksyju

Milano, 22. novembra - V milanskem Muzeju kultur je na ogled razstava The Art of Banksy. A visual protest. Gre za prvo samostojno razstavo, s katero se popularnemu priljubljenemu in anonimnemu uličnemu umetniku, znanemu kot Banksy, poklanja javna institucija izven Velike Britanije, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Na ogled bo do 14. aprila 2019.

Kranj. Razstava grafik grafitov umetnika Banksyja. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Kranj.
Razstava grafik grafitov umetnika Banksyja.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Milanska postavitev Banksyjeva včasih satirična, drugič politično angažirana dela predstavlja kot orodje za protest. Umetnik je znan po svoji kritičnosti, tako do potrošništva kot tudi do ameriškega imperializma in vojn, navaja AFP.

Umetnikova identiteta že od njegovih začetkov v 90. letih ostaja strogo varovana skrivnost. Znano je zgolj, da prihaja iz Bristola. Fotografije del objavlja na svoji spletni strani, a jih ne komentira.

"Banksyjeva uspešnost oziroma priljubljenost izvirata prav iz tega, da ostaja anonimen umetnik. Že to je kontradikcija: njegova prepoznavnost izhaja iz njegove anonimnosti," je dejal kurator razstave Gianni Mercurio. Dodal je, da je bistvo njegove umetnosti sporočilo: "Je pripovedovalec zgodb in realist, saj v svoja dela vpenja elemente in osebnosti iz vsakdanjega življenja."

Mercurio je po pisanju AFP pri postavitvi ubral "delno akademski pristop". Obiskovalcem je namreč želel Banksyja predstaviti kot umetnika, ne pa kot medijski fenomen, saj ima občutek, da je zaradi vsega pompa okoli njega na koncu Banksyjeva umetnost pristala na drugem tiru.

Razstavo uvede predstavitev največjih vplivov na njegovo delo, od situacionističnega gibanja do gibanj, vezanih na leto 1968, podrobno pa predstavlja tudi umetnikova ključna dela. Med njimi je denimo poslikava Love is in the Air, na kateri je upodobljen protestnik, ki namesto molotovke meče rože. Zanimivo je, da umetnik nekatere motive skozi dela ponavlja. Podgane je denimo spremenil v raperje, violiniste ali umetnike. Prav tako je v številnih delih svetovno znane podobe priredil in spremenil njihovo sporočilnost.

Milanski muzej je prva javna institucija izven Velike Britanije, ki gosti Banksyjevo samostojno razstavo. Eno je sicer v Bristolu pripravil sam umetnik, a je šlo za enkratni performans. Tokrat je pod eno streho na ogled okoli 80 njegovih del, med njimi slik, kipov in printov, pa tudi okoli 60 plošč in zgoščenk, ki jim je dal grafično podobo.