Svet 23.11.2018 5:00

Novi slovenski film spet osvaja berlinski kino Sputnik

Berlin, 23. novembra - V Berlinu se bo danes začela četrta izdaja festivala Novi slovenski kino, ki ga v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom (SFC) pripravlja berlinsko društvo Periskop. V treh dneh se bodo v Kinu Sputnik v Kreuzbergu zvrstile filmske projekcije, pogovori z režiserkami in filmskimi ekipami, likovna razstava in slovensko obarvana filmska druženja.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Festival bo odprla berlinska premiera igranega filma Rudar Hanne Slak. Dobitnik vesne za režijo, najboljšo glavno moško vlogo in montažo na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu ter številnih mednarodnih nagrad je nastal po življenjski zgodbi zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in njegovi avtobiografiji Nihče.

V okviru festivala bo prvič na ogled berlinskemu občinstvu, zaradi velikega zanimanja pa ga bodo hkrati predvajali v dveh kinodvoranah. Po projekciji bo v pogovoru o njem sodelovala številčna filmska ekipa iz Berlina - poleg režiserke Hanne Slak še koproducent Michel Balague, skladateljica Amelie Legrand, oblikovalec zvoka Gabor Ripli, kolorist Unai Rosende ter oblikovalec špice in vizualnih efektov Luka Umek, so sporočili s SFC.

Ob tem bodo odprli tudi likovno razstavo Thank you, have a nice day ilustratorke Anje Šlibar, avtorice letošnje likovne podobe festivala. Razstava, ki bo v kinu Sputnik na ogled do sredine januarja 2019, bo predstavila izbor del, ki so v zadnjih treh letih nastala med Ljubljano in New Yorkom in se z veliko mero humorja in inovacije sprehajajo med pop kulturo, feminizmom, grško mitologijo in črno-belimi kontrasti.

V soboto bo v Berlinu čas za kratke filme po izboru Petra Cerovška in Matevža Jermana iz ekipe Festivala kratkega filma v Ljubljani (FeKK - Kraken). Projekcijo z naslovom Osem kratkih bo uvedel večkrat nagrajeni animirani film Celica Dušana Kastelica, med drugim prejemnik portoroške vesne za najboljši animirani film 2017, nagrade za najboljši evropski neodvisni film 2018 in številnih nagrad s festivalov animiranega filma z vsega sveta.

Sledili bodo filmi Assunta (Ester Ivakič), Iva (Maja Alibegović), Vrzel (Ana Trebše), Ples ljubezni (Leo Černic), Seme radosti (Ana Cerar), Nevidna roka Adama Smitha (Slobodan Maksimović) in A very short film (Asja Trost) ter pogovor z njihovimi ustvarjalci.

Sobotni večer bo zaključila projekcija najboljšega slovenskega igranega filma lanskega leta Ivan v režiji Janeza Burgerja, ki je navdušil na dunajskem festivalu LET'S CEE in je med drugim osvojil distribucijo v številnih državah, od Kitajske do Srbije in Hrvaške. V glavni vlogi je nastopila Maruša Majer, ki so jo v Berlinu spoznali že lani, ko so jo pri European Film Promotion uvrstili v deseterico izjemnih evropskih mladih igralcev projekta European Shooting Star na Berlinalu.

Zadnji dan bo festival ponudil dokumentarni film Siniše Gačića in Dominika Menceja Odraščanje, intimni portret družine novorojenega dečka Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se v času referenduma za izenačitev pravic istospolnih parov javno izpostavita. Tudi temu bo sledil pogovor z režiserjema filma, nato pa se bo Neues Slowenisches Kino v Berlinu zaključil s projekcijo manjšinske slovenske koprodukcije Moški ne jočejo, večkrat nagrajene drame o veteranih jugoslovanske vojne bosanskega režiserja Alena Drljevića.

Festivalske projekcije, pogovore in likovno razstavo bodo dopolnila neformalna filmska druženja ustvarjalk in ustvarjalcev, s katerimi želijo organizatorji pripomoči k večji prepoznavnosti slovenskega filma v tujini, predvsem pa k večji povezanosti slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev, še posebej tistih iz mlajših generacij, vse z namenom boljše prihodnosti slovenskega filma, so še sporočili s SFC.