Slovenija 22.11.2018 14:57

Odprti ateljeji že četrtič vabijo v ustvarjalne prostore Tobačne tovarne

Ljubljana, 22. novembra - Umetniki in oblikovalci, ki ustvarjajo v stari Tobačni tovarni, so letos že četrto leto pripravili Odprte ateljeje, s katerimi želijo predstaviti svojo produkcijo širši javnosti. Poleg vodenega ogleda ateljejev so pripravili bogat spremljevalni program, ki med drugim vključuje pogovor o prihodnosti Tobačne. Odprtje bo drevi ob 18. uri.

Ljubljana. Tobačna mesto. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Tobačna mesto.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala akademska slikarka in idejna pobudnica projekta Odprti ateljeji Maša Gala, so umetniki, ki ustvarjajo na tej lokaciji, prvič svoje delo širši javnosti predstavili leta 2015. Tedaj se jih je v projektu povezalo osem, letos sodeluje že 24 ateljejev oziroma 30 umetnikov.

Četrta izdaja po njenih besedah prinaša nekaj novosti, med njimi so sodelovanje z oblikovalci, ilustratorji in arhitekti, ki delujejo v Tobačni tovarni, ter drugimi zavodi in institucijami, ki delujejo na tem območju - Kulturnim centrom Tobačna 001, kreativnim centrom Poligon in Inštitutom za politike prostora IPoP.

Novost je tudi častni gost, ki je letos Marjan Gumilar in ga predstavljajo z razstavo. Tudi Gumilar je imel v preteklosti atelje v Tobačni tovarni, trenutno pa je izredni profesor za slikarstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Drevišnje odprtje se bo začelo ob 18. uri v vhodni avli zgradbe na Tržaški 2, ob 18.30 bo sledila krožna pot po ateljejih in ob 20.30 druženje v baru Čin čin, kjer bo akustičen koncert zasedbe Duo harmonik in vizulije v živo Valerie Wolf Gang. Od 18. do 20. ure bo v 3. nadstropju v Studiu in galeriji Černe potekalo tudi individualno svetovanje za opremo likovnih del.

Odprti ateljeji bodo potekali do 7. decembra, prostori ustvarjalcev pa bodo na ogled po urniku, ki je natisnjen v zloženki, ki prinaša tudi načrt prostorov. Urnik so, kot je povedala Maša Gala, prilagodili obiskovalcem. Ker gre za ateljeje, kjer umetniki ustvarjajo po svojih urnikih, pa se seveda zna zgoditi, da bodo tudi v tem času vrata katerega od ateljejev zaprta.

Spremljevalni program med drugim prinaša predavanje Jošta Snoja na temo Pogled na umetnost - Od paleolitika do modernizma v Kulturnem centru Tobačna 001, delavnice likovne šole in delavnice grafike, sprehod Jane's Walk po Tobačni, ki ga pripravlja Inštitut za politike prostora IPoP in ki bo predstavil Tobačno kot sodoben produkcijski center, v 1. nadstropju pa bo imel Zavod Yugo Translate improviziran radijski studio in se bo občasno vključeval v eter Radia Študent.

V petek, 7. decembra, bo potekal tudi pogovor o prihodnosti Tobačne. Kot je povedal direktor Inštituta za politike prostora IPoP Marko Peterlin, je Tobačna tovarna postala pomemben produkcijski center in središče ustvarjalnosti. In če so ustvarjalci v njej prepoznani, so lahko tudi drugače slišani, kadar je govora o prihodnosti Tobačne. Pogovor pripravljajo tudi zato, ker bi kot akterji, ki delujejo v Tobačni, radi vedeli, kakšni so načrti za neposredno okolico stavbe, o čemer do njih pride le malo informacij.