Slovenija 24.11.2018 5:00

S filmom Posledice se bo začel 34. festival LGBT filma

Ljubljana, 24. novembra - S projekcijo filma Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta drevi v ljubljanskem Kinodvoru se bo začel 34. festival LGBT filma. Filmi bodo po napovedih organizatorjev podali zelo raznolike podobe LGBT oseb in pokazali vrsto načinov, kako kot LGBT oseba obstajati v svetu. Festival bo s projekcijami segel v še nekaj drugih mest.

Ljubljanal. Festival LGBT filma. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljanal.
Festival LGBT filma.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Soorganizator in selektor festivala Brane Mozetič je na novinarski konferenci pred pričetkom festivala Posledice opisal kot prvi slovenski profesionalni gejevski film. Po njegovem mnenju so se slovenski filmski ustvarjalci kljub morda nekoliko manj homofobni družbi vsa leta izogibali LGBT tematik. Štantetov film, katerega dogajanje je postavljeno v vzgojni zavod za mladino, so sami vzeli za svojega in upajo, da ga bo za svojega vzela tudi njihova publika.

Letošnja izdaja bo ponudila skupaj 26 celovečernih in 13 kratkih filmov iz 27 držav. Po besedah soorganizatorke in selektorice Jasmine Šepetavc filmi v letošnji selekciji ne prikazujejo le težav LGBT skupnosti, ki so še vedno prevečkrat izpostavljene nasilju, temveč prinašajo tudi veliko mero optimizma.

Med filmi je med drugim izpostavila paragvajski film Dedinji režiserja Marcela Martinessija, ki ga je opisala kot "izjemno subtilen film, ki preko starejšega lezbičnega para, ki se znajde v hudi finančni stiski, pripoveduje o iskanju osebne svobode". Iz Kenije pa sta dokumentarec režiserja Tristana Aitchisona Sidney in prijatelji_ce o interspolnem Sidneyu, ki ga družina, ko to ugotovi, poskuša ubiti, in igrani film mlade kenijske režiserke Wanuri Kahiu z naslovom Rafiki o mladem lezbičnem paru.

Soorganizatorka in selektorica festivala Suzana Tratnik pa je med drugim izpostavila švicarski film Mario režiserja Marcela Gislerja, ki bo tudi gost letošnjega festivala. Gisler, ki je leta 2013 na festivalu že predstavil film Rosie, se je tokrat lotil gejevske identitete pri nogometaših.

Izpostavila je še ameriško-filipinski dokumentarec Kličite jo Ganda (režija PJ Raval) o umorjeni transspolni Filipinki in domnevni seksualni delavki Jennifer Laude ter kosovski film Poroka režiserke Blerte Zeqiri, ki je po njenih besedah prvi kosovski gejevski film.

Ob koncu festivala bodo razglasili dobitnika rožnatega zmaja za najboljši film po mnenju občinstva ter letos prvič rožnatega zmaja po oceni mednarodne žirije. Slednjo sestavljajo Lea Aymard iz Slovenije, Sandra Hezinova iz Češke, Lazara Marinković iz Srbije in Axel Schock iz Nemčije. Dobitnika rožnatega zmaja bodo razglasili v soboto, 1. decembra, v Slovenski kinoteki. Rožnatega zmaja za kratki slovenski film letos zaradi premalo prijav ne bodo podelili.

Gosti letošnjega festivala so še režiserki Blerto Zeqiri in Michele Collery ter režiser Cesare Furesi.

Obfestivalski program med drugim vključuje kritiško, scenaristično in filmsko delavnico, slednji bosta vodili Maja Weiss in Suzana Tratnik.

V Ljubljani bodo projekcije, razen otvoritvene, v Slovenski kinoteki, off program bo potekal v klubu Tiffany v Metelkova mestu. Festivalske projekcije bodo še na Ptuju, v Kopru, Mariboru, Bistrici ob Sotli, Idriji in Trstu.