Slovenija 23.11.2018 9:00

Na Čufarjevih dnevih slavil Petelinji zajtrk

Jesenice, 23. novembra - Najboljša predstava 31. Čufarjevih dni, ki so se na Jesenicah sklenili v četrtek, je bila tako po oceni strokovne žirije kot po oceni publike Petelinji zajtrk v režiji Gojmirja Lešnjaka - Gojca in v koprodukciji Gledališča Toneta Čufarja Jesenice ter Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Na festivalu so podelili tudi nagradi za najboljši vlogi.

Ljubljana. Igralec in režiser Gojmir Lešnjak. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec in režiser Gojmir Lešnjak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Osem tekmovalnih predstav za tradicionalni festival ljubiteljskih gledališč je letos izbral selektor Iztok Valič. Kot je poudaril, je izbral predvsem tiste, ki po vseh gledaliških elementih dosegajo kakovost in celovitost. Za Čufarjeve plakete so se tako potegovali Loški oder, Gledališče Zarja, KD Janez Jalen, Little Rooster Productions, Koroški deželni teater, gledališka skupina Vsi prisotni, skupina Neblo, domače Gledališče Toneta Čufarja Jesenice in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.

Žirija, ki so jo sestavljali igralka in animatorka Ana Ruter, igralka Alida Bevk ter režiser in pisatelj Matija Logar, je za najboljšo predstavo izbrala Petelinji zajtrk, nominirala pa je tudi Little Rooster Productions s predstavo avtorja in režiserja Roka Sande Skiner: Večni študent ter Koroški deželni teater s predstavo Norci Slavka Pregla in Maje Gal Štromar.

Petelinji zajtrk, ki je letos slavil že na Linhartovem srečanju, s katerega je odnesel matička za najboljšo predstavo, je najbolj navdušil tudi občinstvo, ki je tej mešanici melodrame in romantične komedije prisodilo oceno 4,88.

Tudi za najboljšo moško vlogo je bil med nominiranci za Čufarjevo plaketo dobitnik letošnjega matička Damijan Perne za vlogo Lojza v Petelinjem zajtrku. Nominiran je bil še Dušan Stojanovič za vlogo Diktatorja v predstavi Norci, slavil pa je Nejc Jezernik za vlogo Skinerja v istoimenski predstavi Skiner: Večni študent.

Čufarjeva plaketa za najboljšo žensko vlogo pa je pripadla Stanki Potočnik za vlogo Ministrice za zdravje in Vseslovenske mati v predstavi Norci. Nominirani sta bili sicer še igralki v predstavi Prevare KD Janeza Jalna, in sicer Klavdija Japelj za vlogo Gianne Naninni Ancelotti ter Anka Eržen za vlogo Monice Belluci Trapattoni.

Na festivalu, kjer so poleg osmih tekmovalnih uprizorili še šest mladinskih predstav, so nagradili tudi mlade ustvarjalce. Druga žirija, ki so jo sestavljali igralka in prevajalka Alenka Bole Vrabec, dramaturginja Kaja Novosel ter režiser in igralec David Ahačič, jim je podelila nagrade za nove ideje in nove pristope, ki se imenuje po Čufarjevi črtici, in sicer Nova gaz.

Novo gaz za izvirno odrsko doživetje je prejel avtorski projekt Šest oseb išče Williama Amaterskega mladinskega odra Nova Gorica, novo gaz za kolektivno kakovostno delo vseh ustvarjalcev pa je šla v roke Mladinski dramski družini F. B. Sedej iz Števerjana za predstavo Baron sedi na veji, ki je nastala po literarni predlogi romana Baron na drevesu Itala Calvina.

Čufarjevi dnevi so v 31. izdaji od 14. do 22. novembra obsegali 15 predstav ljubiteljskih gledališč. Festival je obogatilo tudi spremljevalno dogajanje, sklenila pa sta ga v četrtek zvečer podelitev Čufarjevih plaket in nagrad ter premiera nove predstave domačega gledališča Za zmeraj!.