Svet 24.11.2018 5:30

Gerhard Richter ostaja najpomembnejši umetnik na seznamu Kunstkompass

Köln, 24. novembra - Nemški slikar Gerhard Richter se je kot najpomembnejši umetnik ponovno uvrstil na vrh seznama Kunstkompass, ki od leta 1970 velja za barometer v umetnosti. Slikar iz Kölna je na prvem mestu že 15 let. Na drugem mestu ostaja ameriški umetnik Bruce Nauman. Na tretjem in četrtem mestu pa sta se zamenjala Georg Baselitz in Rosemarie Trockel.

Nemški slikar Baselitz se je preselil na tretje, njegova rojakinja Rosemarie Trockel pa se je spustila na četrto mesto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do desetega mesta na seznamu sledijo Cindy Sherman iz ZDA, Anselm Kiefer iz Nemčije, Olafur Eliasson iz Danske, Tony Cragg iz Velike Britanije, William Kentridge iz Južne Afrike in Richard Serra iz ZDA.

V kategoriji umetnikov prihodnosti pa je v prvi deseterici seznama kar sedem žensk. Vodi korejska umetnica Haegue Yang, ki poučuje na visoki šoli za upodabljajočo umetnost Städelschule v Frankfurtu. Na drugem in tretjem mestu sledita v Berlinu delujoča Poljakinja Alicja Kwade in Italijanka Anna Maria Maiolino.

Kunstkompass velja za znani barometer v umetnosti. Vsako leto od leta 1970 ga objavijo v Nemčiji. Zajema 30.000 umetnikov, temelji pa na predpostavki, da kakovost ni merljiva, temveč odmevnost v svetu umetnosti. Umetnike ocenjujejo s točkami na podlagi razstav v skoraj 300 muzejih, recenzij v specializiranih revijah, nakupov vodilnih muzejev in nagrad. Cene in prihodki od dražb se pri tem ne upoštevajo, še poroča dpa.