Svet 25.11.2018 5:30

V Parizu razstava o Michaelu Jacksonu

Pariz, 25. novembra - V pariškem muzeju Grand Palais je na ogled razstava o Michaelu Jacksonu. Pop zvezdnik je bil eden najbolj pogosto upodabljanih osebnosti na svetu, upodobili so ga od Keitha Haringa in Andyja Warhola do Davida LaChapellea in Yan Pei-Minga. Izbor del več kot 40 umetnikov in fotografov, ki je prikazan, ilustrira njegov vpliv na umetnost.

Filipini, Manila. Glasbena prodajalna, vinilne plošče, zgoščenke, Michael Jackson. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Filipini, Manila.
Glasbena prodajalna, vinilne plošče, zgoščenke, Michael Jackson.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava z naslovom Na zidu (On the Wall) po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prikazuje tudi, da Jackson ni očaral le za časa življenja, saj so številni eksponati nastali po njegovi smrti.

Postavitev bo na ogled do 14. februarja prihodnje leto. Dela zanjo so si sposodili iz javnih in zasebnih zbirk, nekatera pa so nastala prav za to retrospektivo, ki je bila od junija do oktobra na ogled v Nacionalni portretni galeriji v Londonu, po Parizu pa bo prihodnje leto odpotovala še v muzej Bundeskunsthalle v Bonnu in v Muzej sodobne umetnosti v mestu Espoo na Finskem.

Kralj popa, kot so ga imenovali, je bil eden najbolj uspešnih glasbenikov vseh časov. Objavil je deset studijskih albumov, največ uspeha je požel leta 1982 s Thrillerjem. S prodanimi albumi in turnejami je zaslužil na milijone dolarjev. Umrl je junija 2009 v 51. letu starosti v eni izmed losangeleških bolnišnic zaradi odpovedi srca, ki je bila posledica predoziranja z zdravili.