Slovenija 27.11.2018 14:33

Animateka v 15. izdaji z rekordnim številom slovenskih avtorjev

Ljubljana, 27. novembra - Mednarodni festival animiranega filma Animateka bo od 3. do 9. decembra gostil rekordnih 24 slovenskih avtorjev, v celoti pa bo ponudil dobrih 300 kratkih in 13 celovečernih filmov. Ker bo festival 15. po vrsti, so v program vključili nekaj več razstav, med njimi je razstava z novimi izkušnjami virtualne resničnosti, ki jo bodo nocoj odprli v MSUM.

Ljubljana. Mednarodni festival animiranega filma Animateka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni festival animiranega filma Animateka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razstava 360 stopinj in igre na Animateki v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi (MSUM) bo prvič v Sloveniji prikazala devet avtorskih animiranih vsebin s pomočjo novih medijev in tehnologij. Preko 360-stopinjskega doživljanja bo obiskovalce povabila, da raziščejo prikazana dela ali pa se dejavno vključijo v virtualni svet.

Po besedah programskega direktorja Animateke Igorja Prassla je razstava usmeritev v prihodnost, s tem pa nakazujejo željo, da bi festival napredoval in sledil trendom. S 15. izdajo so sicer po njegovem mnenju dosegli točko, preko katere se ne morejo več širiti. Prav zaradi tega si poleg Kinodvora in Slovenske kinoteke, s katerima sodelujejo že od začetka, želijo napovedovanega Kinodvorovega minipleksa, ki naj bi do leta 2021 zrasel v podhodu Ajdovščina, ker bo omogočil večje število ponovitev.

V glavnem tekmovalnem programu bosta tudi dva slovenska avtorja - Žiga Pokorn s filmom Max Morrison in Davorin Marc s filmom 12. Najboljši film bo izbrala tako mednarodna žirija, v kateri je tudi uspešna slovenska avtorica Špela Čadež, kot občinstvo.

Med študentskimi filmi, izmed katerih bo najboljšega izbrala študentska žirija, bo letos prvič zastopan film študenta Akademije za gledališče, radio, film in televizijo - prikazan bo Ples ljubezni Lea Černica. Ker v tekmovalni program študentskih filmov niso mogli uvrstiti vseh - prijavljenih jih je bilo okrog 400 -, so se odločili za dva netekmovalna programa najboljših evropskih filmskih šol.

Izbira je bila težka, ker "nastaja res veliko odličnih filmov na šolah, ki so raznoliki tako po tehnikah, slogih kot avtorskih pristopih", je na novinarski konferenci pojasnila koselektorica Ana Šturm.

Kot državo partnerko bo Animateka predstavila Madžarsko oziroma retrospektivo madžarskega animiranega filma. V tej državi se zgodovina animiranega filma piše že več kot 100 let, po Prasslovih besedah pa obstajajo tudi močni sodobni avtorji in avtorice, poleg tega se dobro zavedajo svoje filmske dediščine in pospešeno skrbijo zanjo z digitalizacijo. Eden od programov bo posvečen študentom akademije Mome v Budimpešti, o tem bo govorila tudi razstava na Balassijevem inštitutu.

V celoti bo program festivala zelo raznolik, primeren za od najmlajših gledalcev do odraslih ter do tistih, ki jih zanima animirani dokumentarni film. Med skoraj 100 avtorji in avtoricami, ki jih bo gostil, Prassel kot posebnega gosta napoveduje ustanovitelja in producenta irskega studia Cartoon Saloon Paula Younga, ki je produciral celovečerne animirane filme Skrivnost iz Kellsa, Pesem morja in Parvana - zgodba o neverjetnem potovanju ter dve sezoni izvirne TV serije Puffin Rock, ki so jo sinhronizirali v 25 jezikov.

Animateko bo tudi tokrat spremljal vzgojno-izobraževalni program animiranih filmov za šole in družine Slon, med spremljevalnimi dogodki pa bodo poleg razstav še delavnice, pogovori, predavanja in okrogle mize, med njimi okrogla miza o tem, kako v različnih državah rešujejo vprašanje financiranja festivalov.