Svet 28.11.2018 5:00

Film Sonje Prosenc povabljen na ameriški festival Slamdance

Park City, 28. novembra - Film Zgodovina ljubezni režiserke in scenaristke Sonje Prosenc se je uvrstil na ameriški festival Slamdance, ki se uvršča med pet najpomembnejših v ZDA. Predstavil se bo v sekciji Breakouts. Ta je po besedah organizatorjev posvečena režiserjem, ki širijo meje žanra in filmske forme ter so svetilniki, ki nakazujejo prihodnost filma.

Portorož, amfiteater. Režiserka Sonja Prosenc. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Portorož, amfiteater.
Režiserka Sonja Prosenc.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Letošnji izbor poleg filma Sonje Prosenc, ki bo na festivalu januarja doživel severnoameriško premiero, vključuje še britanski film Beats, japonski Demolition Girl in kanadski Happy Face, so zapisali v Slovenskem filmskem centru (SFC).

Film Zgodovina ljubezni se v narativnem pogledu ukvarja z ljubeznijo med starši in otroci, med bratom in sestro, moškim in žensko. Naslov pa govori tudi o ljubezni v mitološkem smislu. O bolečini, nasilju, izgubi in vsemu kar ljubezen spremlja, je v nedavnem pogovoru za STA povedala režiserka. V glavnih vlogah nastopata mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah in skandinavski filmski zvezdnik Kristoffer Joner, ki je med drugim igral v filmih Povratnik, Misija: Nemogoče in Val.

Koprodukcija Slovenije, Italije in Norveške je drugi film Sonje Prosenc, ki jo je portal evropskih filmskih kritikov Cineuropa uvrstil med osem najperspektivnejših evropskih režiserk. V ZDA je bil prikazan že režiserkin celovečerni prvenec Drevo, ki ga je pod svoje okrilje vzel Ameriški filmski inštitut (AFI) in ga uvrstil v svoj izbor najboljših evropskih filmov leta 2015, so spomnili v SFC.

Film je svetovno premiero doživel na festivalu v Karlovih Varih, kjer ga je velika žirija festivala označila za izjemen umetniški dosežek, na 21. Festivalu slovenskega filma je prejel dve vesni, na Festivalu novega filma v Splitu pa posebno festivalsko priznanje. Na svoji večmesečni festivalski poti se je predstavil občinstvu v številnih evropskih državah. Konec tedna je film doživel italijansko premiero na filmskem festivalu v Torinu, ki je najavila distribucijo po italijanskih kinih. V naslednjih tednih sledijo še avstrijska premiera, na K3 filmskem festivalu, norveška premiera kot začetek kinematografske distribucije na Norveškem, in drugi festivali. Film bo v slovenskih kinih prikazan spomladi.

Ameriški festival neodvisnega filma Slamdance, na katerega se vsako leto prijavi več kot 6000 filmov, velja za uporniškega brata bolj komercialno naravnanega Sundanca. Festival se je osredotočil na odkrivanje novih filmskih talentov in na filmski zemljevid postavil številne danes znane režiserje.