Svet 28.11.2018 10:47

Umrl je makedonski dramatik Goran Stefanovski

Skopje, 28. novembra - V Canterburyju je po kratki hudi bolezni v torek umrl makedonski dramatik, scenarist in esejist Goran Stefanovski. Star je bil 66 let, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. Stefanovski, ki je zadnja leta preživel v Veliki Britaniji, je bil eden najplodovitejših sodobnih makedonskih avtorjev. Leta 2007 je dobil nagrado vilenica.

Ljubljana. Makedonski dramatik Goran Stefanovski. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Makedonski dramatik Goran Stefanovski.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Stefanovski se je rodil leta 1952 v Bitoli. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Skopju, nato je študiral dramaturgijo na Akademiji dramskih umetnosti v Beogradu, kjer je tudi magistriral.

Leta 1986 je na Akademiji za gledališko umetnost v Skopju odprl oddelek za scenaristiko in bil do 1998 tam tudi redni profesor. Predaval je tudi v ZDA in na Norveškem, od 2003 pa je živel v Canterburyju v Veliki Britaniji, kjer je sprva predaval na tamkajšnji univerzi, pozneje je bil svobodni pisatelj. Bil je član Mednarodnega centra PEN ter Makedonske akademije znanosti in umetnosti (MANU).

Njegova bibliografija obsega drame, eseje in znanstvena dela. Številne njegove drame so zaživele na gledaliških odrih, na televiziji ali na filmskem platnu. Prevedene so bile v več jezikov.

Med njegove najbolj znane drame sodijo Jane Zadrogaz (1974), Divje meso (1979), Let na mestu (1981), Hi-Fi (1982), Tetovirane duše (1985), Črna luknja (1987), Sarajevo (1993), Bakanalije (1996), Hotel Evropa (2000), Demon iz Debar Maala (2006) in Odisej (2012).

Ob nagradi vilenica je pesnica Lidija Dimkovska o dramski pisavi Stefanovskega v utemeljitvi zapisala, da se je od svojih učiteljev Shakespearea, Becketta in Brechta naučil predvsem, kako ostati svoj v morju raznovrstnih modelov in načinov izražanja dramske resnice. "Drame Stefanovskega so od vsakogar od nas, so tako makedonske kot globoko univerzalne, so zmeraj realistične in aktualne," je dodala.

Na slovenskih odrih je mogoče videti več njegovih dram: Let na mestu, Hi-Fi, Bakanalije, Tetovirane duše in Figurae Veneris Historiae. V letu Evropske prestolnice kulture (EPK) Maribor 2012 pa je nastala velika koprodukcija šestih gledaliških hiš iz nekdanje Jugoslavije Odisej v režiji Aleksandra Popovskega, pri kateri je sodelovalo tudi SNG Maribor.

Stefanovski je prejel več nagrad, med njimi nagrado Stale Popov ter dvakrat Sterijino nagrado.