Slovenija 1.12.2018 7:00

Slovenski ilustratorji vabijo na Vodnikovo domačijo

Ljubljana, 1. decembra - Na Vodnikovi domačiji v Šiški bodo ob 17. uri odprli 4. decembrski sejem ilustracije. Na njem bo do 29. decembra mogoče kupiti dela 28 ilustratorjev in ilustratork tako starejše kot mlajše generacije. Na voljo bodo tako dostopnejši odtisi kot originali, ter tudi različni izdelki z ilustracijami, kot so magneti, priponke, voščilnice in koledarji.

Ljubljana. Galerija Vodnikove domačije v Šiški pripravljena na 4. decembrski sejem ilustracije. Foto: Sabina Lavrič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Vodnikove domačije v Šiški pripravljena na 4. decembrski sejem ilustracije.
Foto: Sabina Lavrič/STA
Arhiv STA

Kot je na novinarski konferenci pred dnevi povedala Katja Preša z zavoda Divja misel, ki upravlja z Vodnikovo domačijo, je vodilo pri postavitvi decembrskega sejma ilustracije v tamkajšnji galeriji ostalo enako: predstaviti široko paleto slovenskih ilustratorjev in ilustratork, pri tem izbrati čim bolj raznolika dela in opomniti ljudi, da je ilustracija lahko lepo darilo.

Na sejmu bo mogoče zopet kupiti dela Zvonka Čoha, Marjana Mančka in Hane Stupica, prvič pa bodo med drugimi sodelovali Liana Saje Wang, Polona Filiplič, Sanja Zamuda, Lea Zupančič, Gašper Kranjc in Marija Prelog. Vodja galerije in ilustratorka Maša P. Žmitek je dejala, da so z izborom ilustratorjev, ki so nato imeli bolj ali manj proste roke pri izbiri motivov, skušali zajeti čim več področij, kamor ilustracija lahko sega. V ta nabor so umestili tudi dve deli dveh avtorjev iz galerije Ravnikar Gallery Space.

Sejem bo dopolnil spremljevalni program, v katerem velja izpostaviti sejemsko soboto z ilustratorji 15. decembra. Nedelje so medtem rezervirane za otroke. Starosti slovenske ilustracije, Marjanca Jemec Božič in omenjeni Manček, bosta spregovorila o svojih knjižnih junakih, Ciril Horjak bo otroke z zgodbami in podobami popeljal v preteklost, vse do prvih človeških risb. Tretjo nedeljo v decembru je na sporedu pripovedovalska predstava ob animiranih ilustracijah, čez teden dni bo na vrsti še raziskovanje 300 let stare Vodnikove domačije.