Slovenija 3.12.2018 0:30

S Padcem Rima uvod v jubilejno 15. Animateko

Ljubljana, 3. decembra - V Kinodvoru se bo drevi začela jubilejna 15. izdaja mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. V duhu tega, da je v fokusu letos Madžarska, bo festival uvedla projekcija filma Padec Rima mladega avtorja Balasza Turaia, ki ji bo sledil izbor kratkih filmov letošnjih žirantov. Med njimi je tudi slovenska rezidentka Špela Čadež.

Ljubljana. Mednarodni festival animiranega filma Animateka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni festival animiranega filma Animateka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Otvoritveno festivalsko dogajanje se bo za mlajše občinstvo začelo že popoldan, ko bodo ob 17. uri s posebno projekcijo, naslovljeno Sestra vetra, uvedli program za najmlajše gledalce Slon. Sledilo bo odprtje razstave Dnevniki z Animateke Rastka Ćirića v vitrinah kina, po otvoritvenih projekcijah pa bodo v Galeriji Kinodvora odprli še razstavo V zakulisju, ki je posvečena prvi slovenski rezidentki festivala Špeli Čadež.

Poleg z razstavo bo Špela Čadež tako kot drugi žiranti predstavljena z izbranimi animiranimi filmi - Boles, Ljubezen je bolezen, Nočna ptica ter napovednikom za sezono serije Oranžna je nova črna.

Animateka bo sicer do nedelje postregla s programom 313 kratkih in 13 celovečernih filmov, od tega jih bo osem predstavljenih v posebnem programu, dva pa sta animirana dokumentarca. Država v fokusu bo Madžarska, na festivalu se predstavlja šest najboljših evropskih šol za animacijo, ponovno pa bo potekalo tudi strokovno srečanje Animateka PRO. Med pomembnejšimi gosti bo ustanovitelj in producent irskega studia Cartoon Saloon Paul Young.

Organizatorji so letos našteli rekordnih 24 slovenskih avtorjev na festivalu, a predvsem na račun močne udeležbe študentov v preglednem programu. V igri za festivalske nagrade sta sicer v glavnem tekmovalnem programu Žiga Pokorn s filmom Max Morrison in Davorin Marc s filmom 12, v tekmovalnem programu Slona pa epizoda Superdo iz serije Princ Ki-ki-do Grege Mastnaka ter tretji film iz serije o Mačku Muriju Kosilo v režiji Jerneja Žmitka.

Nagrajence bodo razglasili v soboto, ko bodo naznanili tudi ljubljenca občinstva ter dobitnika nagrade mladi talent. Bogat program se sicer obeta še v nedeljo, ko bo zvečer festival dokončno sklenila projekcija letos nagrajenih del.