Slovenija 3.12.2018 0:30

Ta veseli dan kulture letos v znamenju iztekanja Evropskega leta kulturne dediščine

Ljubljana, 3. decembra - Ta veseli dan kulture, s katerim obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, bo danes odprl vrata številnih kulturnih ustanov po Sloveniji. Ponudil bo skupaj več kot 300 brezplačnih dogodkov - predstav, razstav, koncertov, predavanj, vodstev in delavnic. Letošnji bo obenem minil v znamenju iztekanja Evropskega leta kulturne dediščine.

Ljubljana. Kip Franceta Prešerna. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kip Franceta Prešerna.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Dogodkov bo veliko, segali pa bodo od zgodovinske tematike, sodobne umetnosti, glasbe, znanosti, literature do prireditev za otroke. Kaj vse se bo dogajalo, je mogoče preveriti na spletni strani Evropskega leta kulturne dediščine, ki omogoča razvrstitev glede na regijo, starostno skupino in druge opredelitve.

Zaključna slovesnost ob izteku leta, ki slavi kulturno dediščino po Evropi, pa bo popoldne v Narodni galeriji. V kulturnem programu bodo sodelovali dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ambasadorja Evropskega leta kulturne dediščine Rok Terkaj - Trkaj in Igor Saksida ter ambasadorji kulturno-umetnostne vzgoje Evropskega leta kulturne dediščine - Anja Štefan, Ivan Mitrevski in Žiga X Gombač, avtorski tandem Mižavingavski. Kot slavnostni govornik je napovedan predsednik DZ Dejan Židan.

S pobudo, ki bo potekala 19. zapovrstjo, želi ministrstvo za kulturo skupaj s sodelujočimi ustanovami kulturne vsebine približati tistim, ki v kulturne institucije zaidejo redkeje. Število obiskovalcev se je v minulih letih gibalo okrog 30.000.