Svet 3.12.2018 9:08

V Zagrebu se danes začenjajo Cankarjevi dnevi

Zagreb, 3. decembra - Z večerom šansonov Črtice v štiklce ali če Cankar bi popevke zlagal v Slovenskem domu v Zagrebu se bodo drevi začeli Cankarjevi dnevi v Zagrebu. Do 13. decembra se bodo v hrvaški prestolnici vrstili različni dogodki ob 100. obletnici Cankarjeve smrti, kot so razstave, filmske in glasbene prireditve, literarni večeri in miklavževanje z otroki.

Ljubljana. Slovenski pisatelj Ivan Cankar. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pisatelj Ivan Cankar.
Foto: STA
Arhiv STA

Ob odprtju Cankarjevih dnevov v Slovenskem domu v Zagrebu bo kantavtor Bor Seušek predstavil glasbene interpretacije njegovih del. Po glasbenem programu bo sledil igrano-dokumentarni film Cankar režiserja Amirja Muratovića, ki je oblikoval zgodbo o najpomembnejših dogodkih ob 100-letnici Cankarjeve smrti. Eden najpomembnejših slovenskih pisateljev je umrl v Ljubljani 11. decembra 1918.

V torek bodo v zagrebški knjižnici Bogdana Ogrizovića odprli razstavo družabnih iger in pisav Cankar ne jezi se, ki so jo pripravili študenti katedre za informacijsko in grafično tehnologijo z ljubljanske naravoslovnotehniške fakultete.

Sledila bo predstavitev hrvaških prevodov Cankarjevih del, ki je del projekta Svetovni dnevi Ivana Cankarja. Nekaj odlomkov hrvaških prevodov bodo prebrale študentke lektorata za slovenski jezik z zagrebške filozofske fakultete.

Za četrtek je predvideno branje slovenskih pravljic in miklavževanje za otroke v Slovenskem domu. Slovenske pravljice in Cankarjeve črtice bo med drugimi brala tudi slovenska veleposlanica v Zagrebu Smiljana Knez. Predvideno je tudi obdarovanje otrok.

Sledil bo literarni večer z gostiteljem, hrvaškim dramskim umetnikom in pisateljem Enesom Kiševićem, ki se bo pogovarjal s svojim kolegom pisateljem ter kantavtorjem in glasbenikom Bojanom Sedmakom iz Maribora.

V petek je predvideno srečanje z učenci petih razredov v zagrebški osnovni šoli Ivana Cankarja, ki praznuje dan šole 10. maja, ob dnevu Cankarjevega rojstva.

Cankarjeve dneve bodo sklenili v četrtek, 13. decembra, na filozofski fakulteti v Zagrebu z vnovičnim predvajanjem filma o Cankarju ter predstavitvijo hrvaških prevodov Cankarjevih del. Med 10. in 17. decembrom bodo v knjižnici fakultete Cankarjeva dela tudi razstavljena.