Slovenija 2.12.2018 15:12

Rožnatega zmaja festivala LGBT filma prejela filma Hard paint in Freak Show

Ljubljana, 2. decembra - Na 34. festivalu LGBT filma v Ljubljani je nagrado rožnatega zmaja po oceni mednarodne žirije prejel film Hard paint - Surova barva, avtorjev Marcia Reolona in Filipea Matzenbacherja, rožnatega zmaja po izboru publike pa film Freak Show. Rožnatega zmaja za domači kratki film tokrat niso podelili zaradi premalo prejetih filmov.

Ljubljanal. Festival LGBT filma. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljanal.
Festival LGBT filma.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili organizatorji, se je mednarodna žirija odločala med tremi filmi - Poroka, Rafiki in Surova barva, pri čemer so vsi trije zadostili merilom izjemne kakovosti. Na koncu je zmagal Hard paint, ki prikazuje osamljenost in izoliranost v spletno povezanem svetu, družbeno zavračanje in nasilje, vendar tudi boj za osebno osvoboditev.

Publika pa je ocenjevala med 20 predvajanimi celovečernimi filmi. Najvišjo oceno je prejel ameriški film Freak Show, ki sta mu tesno sledila kanadski Venus in slovenski film Posledice.

Letošnji festival LGTB filma, ki so ga zaključili v soboto, je ponudil skupaj 26 celovečernih in 13 kratkih filmov iz 27 držav. Po oceni organizatorje filmi v letošnji selekciji niso prikazovali le težav LGBT skupnosti, temveč so prinesli tudi veliko mero optimizma.