Svet 4.12.2018 5:30

V Londonu na ogled ena najpomembnejših zbirk vojne umetnosti

London, 4. decembra - V Nacionalnem vojnem muzeju v Londonu je na ogled razstava del Alfreda Munningsa s temo prve svetovne vojne. Dela, ki veljajo za eno najpomembnejših zbirk vojne umetnosti na svetu, so razstavljena prvič po letu 1919. Umetnik je 41 slik vojakov, konjev, bitk in opustošene pokrajine ustvaril na zahodni fronti, na kateri je bil s kanadskimi vojaki.

Velika Britanija, London. Znameniti dvižni most Tower Bridge čez reko Temzo v Londonu. Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Znameniti dvižni most Tower Bridge čez reko Temzo v Londonu.
Foto: Xinhua/STA

Slike so bile leto dni po nastanku razstavljene na razstavi Kraljeve akademije umetnosti, od takrat pa niso bile nikoli več na ogled javnosti, niti v matičnem vojnem muzeju v Ottawi, piše britanski spletni časnik The Guardian.

Po besedah odgovorne za zbirko v londonskem vojnem muzeju Emme Mawdsley so dobili priložnost, ki se ponudi le enkrat v življenju. Po njeni oceni so stokrat lepše od katerekoli reprodukcije.

Na slikah je med drugim upodobljen tudi slavni konj Warrior, na katerem je jezdil komandir Gen Jack Seely. Warrior je veljal za mistično žival oziroma konja, ki ga Nemci niso mogli ubiti. Po besedah Seelyjevega vnuka naj bi preživel vsaj deset usodnih preizkušenj.

Alfred Munnings (1878-1959) velja za enega najboljših britanskih slikarjev konjev, obenem pa ga imajo, kot piše Guardian, nekateri tudi za zapitega nasprotnika modernizma, ki si je ta sloves "prislužil" z zloglasnim govorom, ki ga je imel leta 1949 kot predsednik Kraljeve akademije umetnosti. Med drugim naj bi dejal, da bi Pabla Picassa, če bi ga srečal na cesti, udaril.

Razstava se bo marca prihodnje leto iz londonskega muzeja selila v Muuningsov muzej oziroma nekdanji umetnikov dom v Essexu.