Slovenija 4.12.2018 6:00

Kreslin že sedemindvajsetič na decembrskem koncertu v Cankarjevem domu

Ljubljana, 4. decembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bodo letos gostili že 27. tradicionalni decembrski koncert Vlada Kreslina z zasedbama Mali bogovi in Beltinška banda. Kot gostja bo na koncertu, letos naslovljenem Poj mi pesem, ki ga bodo ponovili še v sredo in četrtek, nastopila irska pevka Mary Coughlan.

Krško. Glasbenik Vlado Kreslin. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Krško.
Glasbenik Vlado Kreslin.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v Cankarjevem domu, bodo na koncertu zazveneli glasbeni biseri, ki jih je Kreslin v 40 letih nanizal na ogrlici avtorske glasbe in pretanjenih priredb ljudskih pesmi.

Na odru se bo Kreslinu in bendoma pridružila Mary Coughlan - pevka, ki ji zaradi presunljivega petja in samouničujočega življenja pravijo irska Billie Holiday. Objavila je 16 albumov in igrala v treh filmih Neila Jordana, med njenimi občudovalci pa so celo Van Morrison, Morrissey in Mick Jagger, so še zapisali v Cankarjevem domu.

Naslov koncerta nosi naslov po filmu Poj mi pesem, ki je na redni spored kinematografov prišel 29. novembra, na Kreslinov 65. rojstni dan. Dokumentarec v režiji in po scenariju Mirana Zupaniča ponuja uvid v ključne dele Kreslinove ustvarjalne rasti in obenem oriše kulturni kontekst, znotraj katerega deluje že več kot 40 let.

Kreslin je prvič v Gallusovi dvorani nastopil 5. decembra 1992, s Pihalnim orkestrom Svea iz Zagorja. Predstavili so se kot prvi izvajalci neklasične glasbe v Cankarjevem domu. Šele nekaj let pozneje so mu sledile tudi druge skupine in pevci, med prvimi Zoran Predin.

Na vseh koncertih so ga spremljali Mali bogovi in Beltinška banda, medtem ko so bili gostje različni. Med njimi so se zvrstila imena priznanih glasbenikov, kot so Rade Šerbedžija, Kemal Monteno, Vlatko Stefanovski, Vlada Divljan, Darko Brlek, Vesna Zornik, Severa in Gal Gjurin.

Kreslin se je rodil 29. novembra 1953 v Beltincih. Na začetku svoje kariere je bil bobnar glasbene skupine Apollo. Leta 1983 se je priključil skupini Martin Krpan. Skupina je leta 1991 razpadla, Kreslin pa je stopil na pot samostojne kariere. Pozneje je ustanovil bend Mali bogovi, znan pa je tudi po sodelovanju z godčevsko skupino Beltinška banda, s katero je izdal več zgoščenk.

Številne njegove pesmi, kot sta Tista črna kitara in Namesto koga roža cveti, so z leti ponarodele, zaslužen pa je tudi zato, da so številne že pozabljene narodne pesmi ponovno oživele. Izdal je več kot 15 albumov in napisal glasbo za več slovenskih filmov. Zadnji album Če bi midva se kdaj srečala je izdal leta 2015, pri založbi Beletrina pa je nedavno izšla knjiga Zakartana ura, v kateri je Kreslin zbral pesmi, nastale v zadnjem desetletju.