Slovenija 4.12.2018 9:41

V Narodni galeriji bodo podelili priznanja Ivane Kobilca

Ljubljana, 4. decembra - V Narodni galeriji bodo drevi podelili priznanja, poimenovana po slikarki Ivani Kobilca. Nagrado za življenjsko delo bo prejel akademski slikar in grafik Ivo Mršnik, nagrado za aktualno produkcijo je Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) namenilo akademski slikarki Petri Varl, priznanje Ivane Kobilca bo prejela Katerina Mirović.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Leta 1939 rojeni Mršnik nagrado prejme za kontinuirano ustvarjalno pot z več vrhovi, ki so pustili pečat v sodobni umetnosti, za prepričljivo umetniško držo in potovanje s tokom časa, ob tem pa vztrajanje pri lastni poetiki, piše v utemeljitvi.

Mršnik je že v 70. letih minulega stoletja ustvaril zanimiv, konceptualno utemeljen opus skorajda fotorealističnih risb. Kasneje se je prek serije velikih portretov njegova risba skrčila na najnujnejše in se razvila v prepoznavno in utemeljeno prakso psihograma, bila je razstavljana tudi na U3 - trienalu slovenske sodobne umetnosti in 22. mednarodnem grafičnem bienalu, oboje leta 1997.

Nato je znova prišlo do zasuka. "Ko se je že zdelo, da se je Mršnikova estetika skrčila na eno samo piko, iz te pike presenetljivo logično zrastejo nova vesolja," so v utemeljitvi povzete besede Črtomirja Freliha.

Petra Varl je na dosedanji, izredno dosledni umetniški poti razvila izraz, ki bi ga lahko označili kot "zavajajoča preprostost". Pa naj gre za njeno zdaj že dodobra prepoznavno risbo, instalacijo ali iz kovine izrezano figuro, postavljeno na peščeno obalo malega jadranskega otoka. V izredno izčiščeni likovni formi združuje tako različna področja, kot so popularna kultura, humor in sproščenost, a tudi premišljenost ter osebne, skorajda intimne izpovedi.

Zadnji projekt Blizu svetlobi že v naslovu lahko spomni na velika vprašanja življenja in kreacije: ločitev svetlobe in teme na enem koncu in potovanje proti svetlobi na drugem. Praznina, ki gledalca prisili v obračanje k prostoru in obenem k sebi, ter vključevanje drugih elementov - zvoka, gibanja, oblačil - so videti kot oster rez z njeno dosedanjo produkcijo. A taka ugotovitev bi bila zopet zavajajoča, navidezna. In mogoče je ena glavnih lekcij Petre Varl prav to, da videz, celo pri vizualni umetnosti, še zdaleč ni vse, piše v utemeljitvi.

Priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike pa bo prejela Katerina Mirović. Od leta 1989 je vodja multimedijskega kolektiva Stripcore, je tudi soustanoviteljica Stripburgerja, revije za sodobni avtorski strip. V skoraj tridesetih letih delovanja na različnih področjih sodobne vizualne kulture in umetnosti je kot kuratorka, urednica in producentka zgradila trdno platformo za uspešno delovanje mnogih ustvarjalk in ustvarjalcev. Njena predanost je otipljiva v številnih publikacijah, razstavah in festivalu Svetlobna gverila, piše v utemeljitvi priznanja.

DLUL bo letos nagrade, poimenovane po Ivani Kobilca, podelilo prvič.