Svet 5.12.2018 5:00

V digitalnem muzeju združena vsa dela Jana Vermeerja

Haag, 5. decembra - Ljubitelji baročnega slikarstva si na spletu lahko brezplačno ogledajo vseh 36 ohranjenih del nizozemskega slikarja Jana Vermeerja, od Dekleta z bisernim uhanom do Mlekarice. Digitalni muzej njegovih del je nastal v sodelovanju 18 muzejev in zasebnih zbirk v sedmih državah, ki so uporabile Googlovo spletno aplikacijo Arts and Culture.

Mednarodni projekt so v tem tednu predstavili v umetnostnem muzeju Mauritshuis v Haagu, kjer hranijo najbolj prepoznavno delo Jana oziroma Johannesa Vermeerja (1632-1675) - Dekle z bisernim uhanom. Pri njem so med drugim sodelovali še Metropolitanski muzej v New Yorku, Umetnostnozgodovinski muzej na Dunaju, Narodna galerija v Londonu ter Slikarska galerija v Berlinu in Slikarska galerija starih mojstrov v Dresdnu.

V spletni zbirki je tako med drugim mogoče videti tudi sliki Dekle ob odprtem oknu bere pismo in Dekle z biserno verižico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aplikacija z naslovom Meet Vermeer (Spoznaj Vermeerja) omogoča dostop do njegovih umetnin prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega telefona. Prek nje jih je mogoče videti v fiktivnem muzeju, jih obiskati na lokacijah, kjer so ohranjene danes, ali povečati do te mere, da si je mogoče ogledati tudi podrobnosti, ki s prostim očesom niso vidne.

"To je eden od tistih trenutkov, ko tehnologija omogoča nekaj, kar v resničnem življenju nikoli ne bi bilo mogoče," je za New York Times po poročanju dpa poudarila direktorica muzeja Mauritshuis Emilie Gordenker. Za več Vermeerjevih del strokovnjaki danes ocenjujejo, da so tako krhka, da razstava vseh 36 njegovih izvirnikov iz tega razloga ne bi bila izvedljiva.