Svet 5.12.2018 9:02

Britanska umetnica Charlotte Prodger dobitnica Turnerjeve nagrade

London, 5. decembra - Letošnja dobitnica Turnerjeve nagrade, enega najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, je britanska umetnica Charlotte Prodger. Štiriinštiridesetletna umetnica je nagrado prejela za 33-minutni film z naslovom Bridgit, ki ga je deloma posnela s pametnim telefonom.

Charlotte Prodger, ki živi in dela v Glasgowu, v svojih videih raziskuje identitetno politiko, zlasti iz queer perspektive. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, so vsi letošnji finalisti za Turnerjevo nagrado predstavili dela, v katerih se ukvarjajo z najbolj perečimi političnimi in humanitarnimi vprašanji današnjega časa.

Žirija je o delu Charlotte Prodger zapisala, da "vijuga skozi nezdružljive povezave, ki segajo od trgovske verige JD Sports in menhirjev do lezbičnega separatizma 70-let minulega stoletja in snemalca zvoka Jimija Hendrixa". Dodala je, da njeno delo raziskuje teme, kot so queer identiteta, pokrajina, umetna inteligenca in čas.

Umetnica je po podelitvi nagrade za BBC povedala: "Zgodbe, ki jih pripovedujem, so, čeprav gre za moje osebne, zgodbe, ki so jih verjetno izkusili mnogi pripadniki queer skupnosti". Dodala je, da njeno delo postaja vedno bolj osebno.

Charlotte Prodger je 20 let ustvarjala v relativni anonimnosti. Preboj ji je uspel, ko je bila izbrana, da na beneškem bienalu leta 2019 zastopa Škotsko.

Za Turnerjevo nagrado so bili letos nominirani še raziskovalna skupina Forensic Architecture ter ustvarjalca Naeem Mohaiemen in Luke Willis Thompson.

Turnerjeva nagrada, poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, je namenjena britanskim umetnikom za najboljšo predstavitev ali izstopajočo razstavo v zadnjem letu. Zmagovalec prejme 25.000 funtov, drugi nominiranci pa po 5000 funtov. Nagrada je bila ustanovljena leta 1984.

Razstava nominirancev bo v Tate Britain na ogled do 6. januarja.