Slovenija 17.12.2018 13:00

Silvestrovo bo mogoče praznovati v teatru ali kinu

pripravila Jasmina Vodeb Baša

Ljubljana, 17. decembra - Tudi letos bodo večje gledališke hiše in kinodvorane po Sloveniji ponudile silvestrske predstave. Vstopnice za večino predstav in filmov so še na voljo, kar pa ne velja za nekaj predstav ljubljanskih gledaliških hiš. Med drugim sta že razprodani Molierova komedija v MGL in predstava Svetlane Makarovič Prekleti kadilci v Mali Drami.

Ljubljana. Sedeži, kinodvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sedeži, kinodvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Pester umetniški program za silvestrski večer pripravljajo v Cankarjevem domu (CD). Na največjem odru Gallusove dvorane bodo gostili spektakel umetniškega avstralskega cirkusa Circa, za kar je nekaj vstopnic še na voljo, kar pa ne velja za gostujočo predstavo mariborske Drame Drugibutalci Igorja Pisona, ki bo na ogled v Linhartovi dvorani. Poskrbeli so tudi za mlajše goste, ki jim bodo ob 17. uri ponudili predstavo oz. avtorski projekt igralca Nika Škrleca - Naj gre vse v pi ali kako sem se naučil 3141 decimalk. Vstopnice za predstavo v Štihovi dvorani so, kot so potrdili v CD, še na voljo.

Glasbeni sladokusci bodo lahko na najdaljšo noč v Klubu CD prisluhnili pripovedi sevdaha Damirja Imamovića, ljubitelji filma pa bodo lahko v z vodomcem nagrajenem filmu Bojevnica v režiji Benedikta Erlingssona spoznali navdihujočo zgodbo o ženski, ki se vztrajno bori za ohranitev narave. Vstopnice za koncert so še na voljo, medtem ko so za film v Kosoveli dvorani že pošle.

Tudi na zadnji dan leta se bodo poklonili Ivanu Cankarju: ob 17. uri se bodo obiskovalci lahko udeležili vodenja po razstavi Ivan Cankar in Evropa, ki so ga poimenovali Okus po Cankarju, v veliki sprejemni dvorani pa bodo po lanskem vzoru med 21. in 1. uro zjutraj obiskovalce povabili na ples. Za plesno glasbo bo poskrbela zasedba Monika Avsenik & The Mood Swingers.

Poseben silvestrski program pripravljajo tudi v SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg uprizoritve komične Rossinijeve opere Pepelka v režiji Jeromea Savaryja bo obiskovalcem na voljo tudi novoletna večerja in nato gala ples z Nuško Drašček. Nekaj vstopnic za opero je sodeč po podatkih spletne blagajne še na voljo.

V ljubljanski Drami si bo na velikem odru mogoče ogledati Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Janusza Kice, za kar je na voljo še nekaj vstopnic, medtem ko so vstopnice za predstavo Svetlane Makarovič Prekleti kadilci v režiji Tina Grabnarja, ki bo na ogled v Mali Drami, že razprodane. Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo na velikem odru ponudilo Molierovo komedijo Žlahtni meščan v režiji Eduarda Milerja, ki je prav tako že dolgo razprodana.

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bodo uprizorili komedijo Ferija Lainščka Petelinji zajtrk Gojmirja Lešnjaka - Gojca, za kar je, kot kaže spletna blagajna, prostih še nekaj vstopnic. V Siti teatru bo na ogled glasbena komedija Predstava za vsako priložnost, ki jo podpisujejo Jure Karas, Gašper Konec in Lado Bizovičar. Vstopnice za predstavo ob 19. uri so že pošle, medtem ko so za dodatno predstavo ob 21. uri še naprodaj.

Štajerska prestolnica bo v veliki dvorani SNG Maribor ponudila Verdijevo opero Nabucco v režiji Filippa Tonona pod dirigentskim vodstvom Stefana Romanija, ki je že skoraj razprodana, na malem odru pa predstavo Patricka Marberja Od blizu v režiji Dina Mustafića, za katero je še na voljo nekaj vstopnic. V Stari dvorani bo na ogled baletna predstava Edwarda Cluga Tango, za kar je sodeč po podatkih spletne blagajne, prav tako na voljo še nekaj vstopnic. V SLG Celje bodo ponudili komedijo Borisa Kobala Profesionalci espe. Nekaj vstopnic je še v prodaji.

Na Gorenjskem bodo silvestrsko predstavo ponudili v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bo na ogled predstava Vinka Möderndorferja Tri ženske. Vstopnice so še na voljo. V Mengšu si bo v Špas teatru mogoče ogledati predstavo Menopavza po knjižni uspešnici Jeanie Linder v prevodu in priredbi Dese Muck ter režiji Nine Kleflin. Na voljo je še nekaj vstopnic za predstavo ob 18. uri.

Na Primorskem bodo ljubitelji gledališča prišli na svoj račun v SNG Nova Gorica, kjer bo na ogled glasbena komedija Beraška palica v režiji Vita Tauferja, za katero je po podatkih spletne blagajne prostih še nekaj sedežev.

Silvestrovo bo mogoče praznovati tudi po nekaterih slovenskih kinodvoranah. V Kinodvoru bo na ogled ameriški film Davida Loweryja Starec in pištola, najmlajše pa popoldne vabijo na projekcijo danskega animiranega filma Neverjetna zgodba o velikanski hruški. Vstopnice so že v prodaji. V Slovenski kinoteki pa bodo predvajali ameriški film Billyja Wilderja Apartma. Vstopnice so že naprodaj, tudi v spletni blagajni.

Tudi v Koloseju Ljubljana, Kranj ter kinu Komuna bodo na silvestrski večer prikazali film. Program bo znan še ta teden.