Slovenija 6.12.2018 7:00

V Moderni galeriji mednarodna konferenca o sodobni umetnosti

Ljubljana, 6. decembra - V Moderni galeriji se bo ob 13. uri začela mednarodna konferenca z naslovom Umetnost - koliko še ideja za bodočnost?. Sodelujoči se bodo posvetili pojmovanju sodobne umetnosti in še posebej vprašanju, koliko je zmožna oblikovati ideje za prihodnost.

Ljubljana. Moderna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Če je bil modernizem v veliki meri usmerjen v bodočnost, postmodernizem pa v preteklost, nas zanima, katera časovnost določa sodobno umetnost? Sprašujemo se tudi, kaj pravzaprav pomeni to, da je sodobna umetnost globalna umetnost? Ali gre za koncept, ki ga sooblikujejo subjekti iz različnih prostorov sveta, ali za konstrukt globalnega umetnostnega sistema, ki se je razmahnil po letu 1989, ko je 'stari prvi svet' triumfalno širil doktrino neoliberalnega kapitalizma po vsej obli," so zapisali v Moderni galeriji.

Konferenco bo uvedlo predavanje kritika, kuratorja in publicista Marcela Rezendeja z naslovom Notranja brazgotina. Sledilo bo predavanje umetnostnega kritika Cuauhtemoca Medine Gonzaleza, ki bo izhajal iz izkušenj aktualnega Šanghajskega bienala z namenom obrambe bienalne umetnosti in globalizirane umetnosti.

Publicistka, zgodovinarka in umetnica iz New Yorka Nomaduma Masilela bo spregovorila o tem, kako lahko o sodobni umetnosti razmišljamo skozi idejo nepopolnega in tujega. Predavanje Adama Szymczyka, med drugim umetniškega vodje documente 14 v Atenah in Kasslu leta 2017, pa nosi naslov Prihodnost neke iluzije? Kot so povzeli v galeriji, sta izraza moderna in sodobna umetnost sistemsko ustvarjena znotraj zahodnjaškega aparata, ki ga sestavljajo institucije, akterji in rituali kulture ter produkcije znanja. Pogoji vključenosti so povezani s kolonialnostjo moči, opustitev določenega vedenja pa je predpogoj za razveljavitev te povezave.

Sledila bo razprava, ki jo bo moderirala kuratorka na oddelku za medijske in performativne umetnosti v newyorškem Muzeju moderne umetnosti Ana Janevski.

V drugem delu se bo kuratorka, založnica in kulturna zgodovinarka Clementine Deliss posvetila vlogi umetnostnih institucij, ki bi morale v dandanašnji Evropi prepoznati svojo vlogo pri ustvarjanju in vzdrževanju zaščitnih struktur za umetnike in študente, da se ti lahko srečujejo. Zoran Erić, glavni kustos v Muzeju sodobne umetnosti v Beogradu, pa se bo posvetil konceptu sočasnosti v socialistični Jugoslaviji.

Publicistka in kuratorka iLiana Fokianaki bo raziskala, kako naj umetnost izraža svoj prihodnji obstoj preko akcij in sprememb v odnosu do ideološke pokrajine. Umetnica in arhitektka Marjetica Potrč bo predstavila projekt Soweto, ki je primer participatornega oblikovanja.

Konferenca se bo sklenila z razpravo, ki jo bo moderirala kuratorka za vizualne umetnosti v Project Arts Centre v Dublinu Livia Paldi.

Moderna galerija konferenco pripravlja v sodelovanju z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo ter s podporo ERSTE sklada.