Slovenija Svet 6.12.2018 6:00

Slovenski kratki filmi na festivalu na Sardiniji

Cagliari, 6. decembra - Slovenski kratki filmi se predstavljajo na 14. Festivalu mediteranskega kratkega filma v Sant'Antiocu na Sardiniji. Slovenija je letošnja država v fokusu. Obiskovalci festivala, ki poteka od 4. do 9. decembra, si bodo danes lahko ogledali 11 kratkih filmov, ki so nastali v obdobju od 2004 do 2018.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), so v izboru zajeti igrani, animirani in dva dokumentarna filma. Najstarejši je Srce je kos mesa (2004) režiserja Jana Cvitkoviča, ki je svetovno premiero doživel na beneškem filmskem festivalu.

Na sporedu sta tudi Vsak dan ni vsakdan (2008) režiserja Martina Turka, ki je svetovno premiero doživel na festivalu v Cannesu, in Vučko (2008), študentski film režiserja Matevž Luzarja, ki je bil med nominiranci za študentskega oskarja. Ob filmu z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo iz Ljubljane pa je bil izbran še film z Akademije za umetnost Univerze v Novi Gorici - Mulci: Abortus (2014) režiserke Urške Djukić.

Igrane filme iz navedenega obdobja zastopata še Oči, a lahko jaz šofiram? (2012) režiserja Mihe Hočevarja in Selitev (2016) režiserja Žige Virca, ki je mednarodno premiero doživel na festivalu v Torontu.

Iz bere slovenskega animiranega filma sta bila izbrana filma Dušana Kastelica: Čikorja 'en kafe (2009) in Celica (2017), oba sta doživela velik uspeh na festivalih, Celica tudi ravno v zadnjih mesecih pobira nagrade na najpomembnejših festivalih animiranega filma. Veliko festivalov in nagrad pa je doživel tudi tretji animirani film v izboru, to je Boles (2013) režiserke Špele Čadež.

Dokumentarno plat slovenskega kratkega filma predstavljata novejša filma: študentski film Zamejen (2017) režiserja Lea Černica z ljubljanske AGRFT in najnovejši Fundamenti (2018) režiserja Petra Cerovška, ki je bil premierno predvajan na zadnjem filmskem festivalu v Sarajevu. Oba avtorja bosta tudi gosta festivala.

Fokus na slovenski film celovito prikaže različne žanre slovenskega kratkega filma, v njem pa so tudi zastopani različni produkcijski profili: profesionalni kratki film, ki nastaja v produkciji neodvisnih producentov s podporo SFC ali pa tudi zgolj s podporo nacionalne televizije, kot v primeru filmov Vsak dan ni vsakdan in Selitev, ter produkcija filmskih akademij, ki ravno tako večinoma nastaja s podporo SFC.

"Glavno vodilo festivala je promocija režiserjev in kratkega filma kot kinematografske forme. Glavna nagrada festivala je, da v Sant'Antioco prihajajo zvezde: najbolj izstopajoči režiserji mediteranskih držav se znajdejo tu," je na novinarski konferenci sardinijskega festivala izjavil umetniški direktor in režiser bosanskega porekla Ado Hasanović.

Predstavitev slovenskih kratkih filmov na Sardiniji sledi predstavitvam slovenskih celovečernih filmov v Minsku, Moskvi in Berlinu, ki so bile na sporedu novembra. Prihodnji teden pa bodo sledili še tradicionalni Dnevi slovenskega filma v Beogradu, so še sporočili s SFC.