Slovenija 7.12.2018 6:00

Slovenci lahko izbiramo pesmi za prvo Pesmarico EU

Ljubljana, 7. decembra - Slovenci lahko od danes do 7. januarja izbiramo šest pesmi, ki nas bodo predstavljale v prvi Pesmarici EU. V ta namen so slovenski študenti, visokošolski učitelji glasbe, skladatelji in člani pevskih zborov pripravili seznam 60 pesmi, razdeljenih v šest tematskih kategorij. Pesmi za pesmarico bomo Slovenci izbirali kot 22. narod od 27 v EU.

Nemčija, Hamburg. Notni zapis, note, glasba, akordi. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Notni zapis, note, glasba, akordi.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Šest kategorij pesmi za pesmarico je nastalo na podlagi predlogov dirigentov, vodij pevskih zborov in glasbenih zgodovinarjev s 17 konservatorijev v 14 državah članicah EU. Tematsko so jih razvrstili na ljubezenske, ljudske, religiozne in otroške pesmi, na pesmi o naravi in letnih časih ter na pesmi o svobodi in miru.

Med 60 slovenskimi pesmimi, ki so jih izbrali študenti, visokošolski učitelji Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, člani pevskih zborov pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in člani Društva slovenskih skladateljev, je mogoče izbirati tako med tradicionalnimi, kot so Lipa zelenela je, Glej zvezdice božje in Lisička je prav zvita zver, kot sodobnejšimi, med katerimi so Svobodno sonce, Dan ljubezni in Maček Muri. Seznam, na katerem je mogoče oddati svoj glas, je objavljen na spletni strani www.eu-songbook.org.

Urednik Pesmarice EU za Slovenijo, Dušan Bavdek z Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, je glede navedenih slovenskih pesmi pojasnil, da pokrivajo različne žanre in obdobja - od relativno oddaljenih do sedanjosti - in izžarevajo slovenskega duha ter veliko ljubezen Slovencev do vokalne in zborovske glasbe.

"Pesmarica EU s tem, ko ponuja priložnost državam EU, da svoje barvite glasbene kosce prinesejo v skupni evropski kulturni mozaik, krepi temeljne evropske vrednote vzajemnega spoštovanja, kulturne in jezikovne raznolikosti ter skrbi za ohranjanje kulturne dediščine," je prepričan Bavdek.

Prvih 126 pesmi za pesmarico je že znanih, izbralo jih je 37.000 ljudi iz 21 držav - pred Slovenci so jih Hrvati, sledili bodo Italijani. Predlogi iz vseh 27 držav EU pa bodo objavljeni decembra 2019. Izbor, ki bo zajemal 162 pesmi, bo natisnjen tako v 24 izvirnih jezikih kot v angleškem prevodu, so sporočili pobudniki pesmarice.

Ta je po njihovih besedah prvi in neprimerljiv demokratični projekt, ki ga je začela neprofitna organizacija ter nima nikakršnih političnih in finančnih vezi z Brusljem. Njegov ustanovitelj in predsednik Jeppe Marsling je, kot še piše v sporočilu za javnost, o motivih za iniciativo povedal: "Vseh 27 narodov Evropske Unije ve boleče malo o drug drugem! Naj bo deljenje nacionalnih pesemskih zakladov neposreden način za medsebojno spoznavanje."