Svet 6.12.2018 11:10

Razstava 100 slovanskih romanov na novi postaji v Bratislavi

Bratislava, 6. decembra - V Univerzitetni knjižnici v Bratislavi so v sredo odprli razstavo 100 slovanskih romanov, ki je eden prepoznavnejših projektov Foruma slovanskih kultur (FSK). Direktorica foruma Andreja Rihter je na odprtju povedala, da je knjižnica ena od več kot 900 partnerskih ustanov FSK, ki že skoraj 15 let gradi mrežo in uresničuje svoje poslanstvo.

"Dvanajst slovaških pisateljev je del skupnosti 108 slovanskih avtorjev. Pri prevodih njihovih del v različne slovanske jezike je doslej sodelovalo že več kot 45 prevajalcev. Na knjižnih policah pa se je, z enotno grafično podobo zbirke, zbralo že več kot 70 naslovov. Med njimi je osem slovaških del prevedenih v tri jezike, srbščino, ruščino in slovenščino. V slovaščino so bili prevedeni trije slovenski avtorji," je še povedala Andreja Rihter.

Razstavo je odprla z generalno direktorico Univerzitetne knjižnice Silvio Stasselo in slovaško ministrico za kulturo Lubico Laššakovo, ki je spregovorila o pomenu in nalogah FSK. Po njenih besedah je razstava plod zelo dobrega sodelovanja med forumom in slovaškimi kulturnimi ustanovami, so sporočili s FSK.

Odprtje razstave, ki bo na ogled do konca januarja 2019, je dopolnilo srečanje s predstavnikoma zbirke, pisateljico Suzano Tratnik in slovaškim avtorjem Pavlom Vilikovskim.

Razstava 100 slovanskih romanov je bila doslej že na ogled v palači Unesco v Parizu, v Ljubljani, Radljah ob Dravi, Beogradu, Sankt Peterburgu in na Dunaju.

Zbirka 100 slovanskih romanov je mednarodni literarni program promocije sodobne slovanske književnosti, ki je nastala po padcu Berlinskega zidu. Z izborom 12 najboljših romanov iz držav partneric, Belorusije, Bolgarije, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Rusije, Slovaške, Slovenije in Srbije, zapolnjuje literarno vrzel sodobne slovanske književnosti.

V sklopu zbirke je v medsebojnih prevodih v slovanskih jezikih doslej izšlo več kot 65 knjig več kot 100 avtorjev iz slovanskih držav s pomočjo posameznih založb, piše na spletni strani FSK.