Slovenija 6.12.2018 12:04

Surs ob Cankarjevem letu: več kot 17.400 Ivanov in 434 Cankarjev

Ljubljana, 6. decembra - V torek bo minilo 100 let od smrti Ivana Cankarja. Ob tej priložnosti so na Sursu zbrali nekaj statističnih podatkov, ki se tudi asociativno navezujejo na življenje in delo Ivana Cankarja. V Sloveniji biva več kot 17.400 Ivanov in 434 prebivalcev s priimkom Cankar. Trenutno ni nikogar, ki bi bil z imenom in priimkom soimenjak Ivana Cankarja

Ljubljana. Slovenski pisatelj Ivan Cankar. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pisatelj Ivan Cankar.
Foto: STA
Arhiv STA

Ime Ivan je po podatkih z začetka leta 2018 tretje najpogostejše moško ime med prebivalci Slovenije. Vseh prebivalcev z imenom Ivan je 17.406, stari pa so povprečno 63,4 leta. Ime Ivan je bilo eno najbolj priljubljenih oz. najpogostejših moških imen do konca petdesetih let. V zadnjih 20 letih se je letno število novorojenčkov, ki so dobili ime Ivan, glede na prejšnja leta močno zmanjšalo: bilo jih je od 5 do 18. Od fantkov, ki so se rodili v 2017, jih je to ime dobilo 15.

V Sloveniji je na začetku leta 2018 živelo 434 prebivalcev s priimkom Cankar, kar ta priimek uvršča na 773. mesto po pogostnosti. Največ Cankarjev prebiva v osrednjeslovenski regiji, najpogostejši pa je ta priimek v gorenjski statistični regiji.

V Sloveniji je 44 Cankarjevih ulic, 12 Cankarjevih cest, štirje Cankarjevi trgi, tri Cankarjeva nabrežja in po en Cankarjev drevored, Cankarjev vrh in ena Cankarjeva pot. V državi so tri osnovne šole Ivana Cankarja, na Vrhniki, v Trbovljah in v Ljutomeru. Srednjih šol s tem imenom ni.

Kar sedem naselij je, v katerih se eden izmed njihovih delov imenuje Na klancu. Največ, 107, prebivalcev živi Na klancu na Vrhniki. Na Sursu so postregli tudi s podatki o kavi. Prava kava je bila v Cankarjevih časih priboljšek, ki so si ga lahko privoščili le premožnejši. Danes je dostopna skoraj vsem. Prebivalec Slovenije kupi v trgovini povprečno malo več kot tri kilograme kave na leto.

Cankar je bil upodobljen na bankovcu za slovenski tolar z vrednostjo 10.000 tolarjev. Revalorizirana vrednost zneska iz leta 1991, ko je slovenski tolar začel veljati, bi bila danes 505 evrov. Približno toliko je v letu 1991 znašala povprečna mesečna neto plača.

Po nekaterih podatkih je Ivan Cankar umrl zaradi pljučnice, star 42 let. Pljučnica je tudi danes nevarna bolezen. V zadnjih desetih letih je v Sloveniji zaradi pljučnice na leto umrlo približno 650 oseb, so sklenili pri Sursu.