Slovenija 7.12.2018 7:00

V Moderni galeriji bodo drevi podelili nagrado Igorja Zabela

Ljubljana, 7. decembra - V Moderni galeriji bo drevi podelitev nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2018. Prejme jo poljska umetnostna zgodovinarka in kustosinja Joanna Mytkowska za predano in izstopajoče delo direktorice Muzeja za moderno umetnost v Varšavi. Podelili bodo tudi štipendije Igorja Zabela.

Ljubljana. Moderna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Joanni Mytkowski, ki je od leta 2007 direktorica Muzeja za moderno umetnost v Varšavi, žirija priznava velike intelektualne, kuratorske in civilnodružbene dosežke, ki jih je razvijala v zadnjih 15 letih, še posebej kot direktorica varšavskega muzeja. Prepoznava njeno predanost pri utrjevanju odnosa med umetnostjo in družbo v času korenitih družbenopolitičnih sprememb na Poljskem in širše kot tudi izstopajoče znanje o umetnosti srednje in vzhodne Evrope, piše v obrazložitvi nagrade.

Dobitnika štipendije po izboru žirije sta češka kustosinja, raziskovalka in pedagoginja Edith Jeržabkova, ki je nagrajena za vztrajanje v emancipatornih neinstitucionalnih oblikah kulturne produkcije ter za iskanje novih izrazov kuratorske prakse in teorije, ter Društvo Oberliht iz Kišinjeva, ki je prepričalo s kontinuirano podporo lokalni umetniški skupnosti in inovativnim angažmajem v projektih v javnem prostoru.

Prejemnik štipendije po izboru glavne nagrajenke pa je Raziskovalni center za vizualno kulturo iz Kijeva, ki z analiziranjem vizualne kulture spodbuja refleksijo o postsovjetskih politično-ekonomskih razmerah. Nagrajen je za izjemen prispevek k delovanju, kritičnemu mišljenju in ustvarjanju v izjemno težavnih okoliščinah današnje Ukrajine v vojnem stanju.

Nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo podeljujejo mednarodno delujočim kustosom, umetnostnim zgodovinarjem in teoretikom, piscem in kritikom, katerih delo je pomembno za področje vizualne umetnosti in kulture v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi. Od letos prejemnika glavne nagrade in dveh štipendij izbere tričlanska mednarodna žirija na osnovi predlogov desetih t.i. nominatorjev, eno delovno štipendijo pa izbere aktualni nagrajenec.

Nagrado, pobudo Erste sklada z Dunaja, od leta 2008 podeljujejo bienalno, odslej bo prireditev v organizaciji Društva Igor Zabel potekala v Ljubljani. S skladom v višini 76.000 evrov velja za eno prestižnejših priznanj za kulturne dejavnosti v regiji.

Drevišnji dogodek bo uvedla projekcija filma Kustosova soba - Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno? v režiji Damjana Kozoleta. Podelitvi nagrade pa bo sledil pogovor z nagrajenko, ki se bo osredotočal na možnosti in izzive utrjevanja odnosa med umetnostjo in družbo v času korenitih družbenopolitičnih sprememb na Poljskem in širše ter na vlogo muzeja kot civilnodružbeno odgovorne institucije v tem kontekstu, so sporočili iz Moderne galerije.